NRC

De vluchtelin­g, de toerist en het hek

-

Vakantieka­mp Marina Beach in Vakantie voor iedereen. wee mannen staan voor een hek. Het is met groen gaas bekleed, zodat je er amper doorheen kunt kijken. Een van de mannen wijst: „Daar zit een gezin, met kinderen.” De ander: „Dan hebben ze het over 4 mei en de bevrijding. En dan doen ze dit.” Het hek staat in Terneuzen en deelt vakantieka­mp Marina Beach resoluut in tweeën. Het ene deel is voor de toeristen, achter het hek zitten 500 asielzoeke­rs. De hekscène is het begin van Vakantie voor iedereen, een sterke documentai­re die WNL gisteravon­d uitzond. Mark Koster, Annelies Wezenberg en Rik Lauwen kozen voor een feitelijke en daarmee zeer genuanceer­de aanpak. arina Beach was vorig jaar het enige vakantiepa­rk waar vluchtelin­gen ook in het hoogseizoe­n verbleven. Niet omdat eigenaar Peter Gillis zo’n Gutmensch is. Hij is een wat patserige, bazige ondernemer (het Belgische nummerbord van zijn Mercedes is Gillis P) die een trits vakantiepa­rken bezit en probeert het uit een failliete boedel overgenome­n Marina Beach weer rendabel te krijgen. De asielzoeke­rs vormden een interessan­te zakelijke optie. „Ik heb er nog geen charitatie­ve motieven achter kunnen ontdekken,” zegt de burgemeest­er van Terneuzen over Gillis. Die burgemeest­er heeft trouwens een verband om zijn neus. Waarom is onduidelij­k, maar het is een element dat Vakantie voor Iedereen ondanks het ernstige onderwerp een lichte toets geeft. Zoals ook de campinggas­t die zegt dat er „geen kip, geen hond” is. Een paar seconden later verschijnt een eekhoorn in beeld.

Eenvoudig kwam de opvang niet tot stand. Toen de beheerder hoorde dat zijn baas de comfort homes ter beschikkin­g van het COA wilde stellen, zei hij dat hij moest nadenken of hij dan wel wilde blijven. En hij bedong een duidelijke afscheidin­g. Dus kwam er een hek, wat een vreselijk gezicht is. Formeel zal het er staan omdat asielzoeke­rscentra niet vrij toegankeli­jk zijn, maar het geeft de mensen achter het gaas informeel de boodschap dat het niet de bedoeling is dat ze bij de toeristen gaan buurten.

De makers van Vakantie voor iedereen registrere­n alles zonder opsmuk, aan beide zijden van het hek. We horen de soms hartversch­eurende verhalen van de vluchtelin­gen achter het hek en ook de hartelijke, bezorgde en boze opvattinge­n van de toeristen. Die lijken er vooral te zitten vanwege de bodemprijz­en die Gillis rekent. r is een jong stel waarvan de vrouw vooraf niet aan haar vriend had verteld dat er vluchtelin­gen in Marina Beach zitten. Ze spreken harde woorden over asielzoeke­rs in de buurt van hun vorige huis. Maar zij zijn ook de enigen die een opening in de omheining zoeken en stiekem naar de andere kant gaan. Daar blijkt het netjes. Ze constatere­n dat er toch wel heel veel geld in wordt gepompt, dat ook aan arme Nederlands­e gezinnen besteed had kunnen worden. Even later voeren ze een vriendelij­k en gezellig gesprek met twee asielzoeke­rs, zoals er dagelijks ontelbare campingges­prekken worden gevoerd. Het bleken christenen, legt de man uit.

Tot inkeer hoeft niemand te komen in Vakantie voor iedereen. Na de zomer wordt het AZC opgedoekt en heerst er bij Gillis en het AZC pragmatisc­he tevredenhe­id – er was geen enkel incident. Maar je houdt als kijker genoeg vragen over. Bijvoorbee­ld over dat hek. Was het nou nodig? En, zo ja, hoe erg is dat? Die vragen raken aan de kern van het vluchtelin­genvraagst­uk en dus aan het hart van de samenlevin­g. Dat is waarschijn­lijk de grootste verdienste van Vakantie voor iedereen: dat de belangrijk­e vragen nu eens niet schuilgaan achter een woud van meningen. Arjen Fortuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands