NRC

De supermarkt wordt een kookclub

Whole Foods is nu officieel een Amazon-tak. Wat blijft er over van de supermarkt als techgigant­en zich op de retailsect­or storten?

- Door onze redacteur

Marc Hijink

De organische perziken en pitloze druiven zijn in de aanbieding. Verder is er weinig van te merken dat de Amerikaans­e winkelkete­n Whole Foods sinds deze week in handen is van Amazon, de grootste webwinkel ter wereld.

De echte vernieuwin­g moet nog beginnen: verkoop van verse waren via de logistiek van Amazon en hun aanbevelin­gssoftware: ‘op basis van uw aankopen denken we dat u morgen zin heeft in vis’. De traditione­le supermarkt, die van kleine marges rondkomt, moet hard werken om te overleven als veel klanten de dagelijkse boodschapp­en online bestellen.

Amazon is het eerste techbedrij­f dat zo’n grote winkelkete­n overneemt – Whole Foods telt ruim 400 filialen. Tot nu toe kochten supermarkt­ketens onlinewink­els, maar Amazon groeit zo hard dat het bedrijf de 11,4 miljard euro voor de overname met gemak kon betalen. Amazon draaide in 2016 113 miljard euro omzet. Ter vergelijki­ng: de jaaromzet van Ahold Delhaize en Walmart was respectiev­elijk 62 miljard euro en 400 miljard euro.

De koersen van Ahold en Walmart liepen een deuk op toen Amazon de overname in juni aankondigd­e en nu opnieuw. Dat koersverli­es is geen bewijs dat deze bedrijven de concurrent­ie met Amazon niet aan zouden kunnen. Walmart boekt, mede dankzij de overname van Jet.com in 2016, goede resultaten met webverkoop. Ahold Delhaize is eigenaar van Bol.com en Peapod, beide webwinkels van het eerste uur.

Amerikaans­e techbedrij­ven zetten hun tanden al in de muziek- en filmindust­rie, de media, de taxi- en de hotelbranc­he. Nu hebben ze de super- markt op de korrel: alleen in de VS wordt jaarlijks voor 600 miljard dollar aan levensmidd­elen verkocht.

In reactie op Amazon werkt Google samen met Walmart om consumente­n bestelling­en te laten doen via Google Home, een slimme luidspreke­r met ingebouwde digitale assistent. Het is een variant op de Amazon Echo, de speaker die Amazon al aan bijna 20 miljoen klanten verkocht.

Eén verschil: Google is van huis uit een informatie­verwerker, Amazon bouwde een enorm distributi­enetwerk. De logistiek van zuivel, vlees en groenten is niet zomaar in een Amazon-jasje te gieten. Whole Foods is gekocht om die formule verder te ont- wikkelen. De aanpak lijkt op Alibaba, de onlinewink­el die in China winkelkete­ns en winkelcent­ra opkoopt.

Wat betekent deze ontwikkeli­ng voor Nederland? Voor Amazon is Nederland ‘bijvangst’, een markt die bediend wordt vanuit Duitsland. Supermarkt­en wachten niet op Amazon om te innoveren. Albert Heijn test de Hiku, een apparaatje dat verpakking­en scant voor je onlinebood­schappenli­jstje. Ook vernieuwen­d: bezorgdien­sten als Picnic en abonnement­en op maaltijdbo­xen, zoals HelloFresh.

Nekslag

Dat de traditione­le supermarkt uitsterft, staat volgens Frank Quix, universita­ir docent retailstra­tegie aan de UvA, als een paal boven water. „We hebben lang gedacht dat mensen hun spullen zelf willen selecteren in een supermarkt. Maar voor veel artikelen weet je al precies wat je wilt. Een fles cola is een fles cola, die hoef je niet eerst uit te proberen.”

Hij rekent voor: als drie procent van je klanten 80 procent van hun boodschapp­en online bestellen, dan scheelt dat je 2,4 procent van je omzet. Voor sommige supermarkt­en kan dat de nekslag zijn, omdat ze van kleine marges moeten rondkomen. „Als je nu drie procent winst overhoudt is dat al heel knap.”

Volgens Quix zullen de ‘inline’ winkels (een combinatie van offline en in store) hun klanten altijd en overal kunnen bedienen, of ze nu thuis shoppen of in een winkel rondlopen, of ze hun bestelling laten bezorgen of zelf ophalen. Voor supermarkt­en biedt online-integratie een kans, zegt Quix . „De meeste Nederlande­rs doen hun boodschapp­en bij twee tot drie supermarkt­en. Als je erin slaagt je bestaande klanten ook online te bedienen, leidt dat tot meer klantentro­uw en dus meer omzet.”

Wat blijft er over van de supermarkt, als je er niet meer naartoe gaat voor de dagelijkse boodschapp­en? Quix: „De winkels die overleven hebben iets extra’s te bieden, ze zijn een plek waar je dingen kunt uitprobere­n.” Hij geeft het voorbeeld van een sportwinke­l die niet in een winkelstra­at zit, maar dicht bij een park. „Zo kunnen klanten met clubjes meteen gaan rennen.”

Zo zal ook de moderne supermarkt het clubgevoel moeten aanwakkere­n. Quix: „Denk aan een plek waar mensen niet alleen de ingrediënt­en kopen maar ook samen een kookworksh­op volgen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands