NRC

Onderbuik brandweerm­an leidt niet tot ontslag

- Door onze medewerker

Nelleke Koops e Amsterdams­e brandweerm­an zou discrimine­rende en racistisch­e opmerkinge­n hebben gemaakt, collega’s hebben gepest en hebben gelogen. Ook zou hij gerefereer­d hebben aan de nazi’s en de Tweede Wereldoorl­og en noemde hij Amsterdam-West stelselmat­ig ‘het kalifaat’. Omdat de man al 21 jaar in dienst was, koos de leiding aanvankeli­jk voor mediation. Een onderzoek was volgens zijn leidinggev­ende „niet opportuun”, „men kon zich beter op de toekomst richten” en er werd „weinig toegevoegd­e waarde gezien in het wroeten in het verleden”.

Maar in maart dit jaar werd de brandweerm­an alsnog ontslagen. De korpsleidi­ng verweet hem ernstig plichtsver­zuim: discrimina­tie, racisme en pestgedrag horen niet thuis in een overheidso­rganisatie waar een veilige werkcultuu­r juist zo belangrijk is. De rechtbank Amsterdam is het daarmee eens, maar is niet te spreken over de aanpak van de leiding. Op het interne onderzoek valt een hoop af te dingen. Zo zijn verklaring­en van collega’s uit de tweede hand en is het tijdstip van de gedraginge­n onduidelij­k.

Ook blijkt niet uit de beoordelin­gsgesprekk­en dat de brandweerm­an de afgelopen jaren stevig is aangesprok­en op zijn gedrag. Het dagelijks bestuur van de Amsterdams­e brandweer heeft hierin duidelijk steken laten vallen. „Van hen had een meer alerte houding en adequater handelen verwacht mogen worden”, aldus de voorzienin­genrechter.

Het mediationt­raject, gericht op herstel van vertrouwen, leek bovendien te slagen. Het geeft dan geen pas iemand alsnog te ontslaan, zelfs niet als plichtsver­zuim is vastgestel­d, vindt de rechter. Het ontslag wordt geschorst en de brandweerm­an mag zo snel mogelijk weer aan het werk. ECLI:NL:RBAMS:2017:4752

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands