NRC

Ayrton Senna sprak niet, hij dééd. Daarom is hij de grootste

- Van links naar rechts: Ayrton Senna, Muhammad Ali, Michael Phelps, Merlene Ottey en Roger Federer. Door

Na het einde van de carrière van Usain Bolt rijst de vraag: wie was de grootste sporter uit de geschieden­is? Hugo Camps a de exit van Usain Bolt uit de atletieksp­ort deze zomer ontstond een wereldwijd­e kakofonie over de vraag wie de grootste sporter aller tijden is. Verder dan een semantisch­e discussie kwamen ze niet, de toogkrijge­rs en pseudofilo­sofen. Het is dan ook een onmogelijk­e vraag.

Jesse Owens was in zijn tijd een topsprinte­r, zij het onvergelij­kbaar met Bolt. Niets van een sporteeuw is vergelijkb­aar. Trainingsf­aciliteite­n en -methodes, voeding en kleding, coaching en begeleidin­g, uitstralin­g en commercie; alles is opgedeeld in oude en nieuwe tijden. Vooral in de sport is de evolutiele­er niet bij te houden. Spikes waren vroeger halve drilboren, nu fijne naaldjes. Ondergoed ademt en ventileert, vroeger was het een dwangbuis.

Zelfs de prestatiep­rikkels zijn onvergelij­kbaar. Van eer en nationalis­me naar geld en glamour. Van bedevaart naar casino. De moderne atleet springt en loopt niet voor een vlag, hij buitelt naar zichzelf toe. Zijn ego is land en vlag. Dafne Schippers denkt geen seconde aan Oranje als ze op de atletiekba­an in de startblokk­en neerhurkt. Dan nog eerder: zit mijn haar goed?

Fenomeen

In de vorige eeuw was Sergej Boebka een fenomeen in het polsstoksp­ringen. Op alle Spelen en WK’s verlegde hij zijn eigen wereldreco­rd. Laat morgen Boebka door Amsterdam lopen, en geen mens die nog opkijkt. Hoe lang kun je in deze atomische tijd nog legende zijn? Ik heb dit land in totale gekte gekend na de drie gouden medailles van Yvonne van

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands