NRC

‘In het vliegtuig stopt je spijsverte­ring volledig’

-

Dat zei de Amerikaans­e ondernemer Melissa Biggs Bradley tegen

De aanleiding

„Bij Bloomberg houden we van reizen, en we willen zeker weten dat we het goed doen”, schrijft het financiële persbureau. Het vraagt „globetrott­ers uit allerlei luxe-gebieden” daarom met enige regelmaat naar hun „vooraansta­ande adviezen”.

De Amerikaans­e ondernemer Melissa Biggs Bradley, vier maanden per jaar onderweg, vertelde dat ze niet meer in het vliegtuig eet. De oprichter van ‘luxe reisbureau’ Indagare (slogan: ‘Het geheime wapen van de 1 procent’), eet een paar uur voordat ze de lucht ingaat, daarna drinkt ze „water, heel veel water”, tot ze weer met beide benen op de grond staat. „Op grote hoogte stopt je spijsverte­ring volledig met werken”, zegt ze. „Iemand vertelde dat het vergelijkb­aar is met onder narcose gaan. Dus als je uit het vliegtuig komt, moet je spijsverte­ring volledig herstarten. Je lichaam moet veel harder werken en daardoor voel je je moe.”

Waar is het op gebaseerd?

Niet op onderzoek, maar op ervaring. „Ik heb er met veel stewardess­en over gepraat”, zegt Bradley in het artikel. Haar nieuwe reisroutin­e begon tien jaar geleden, na de „destijds langste vlucht ter wereld”; 17 uur van Singapore naar New York. Een stewardess van Singapore Airlines vertelde haar dat niet eten op lange vluchten het geheim tegen jetlags is.

En, klopt het?

Hoogleraar neurogastr­o-enterologi­e en motoriek André Smout (AMC) reageert stellig. „Uiteraard is de uitspraak dat de spijsverte­ring tijdens het vliegen stilstaat onzin”, mailt hij. „Zoals iedereen die wel eens vliegt kan constatere­n, wordt er in vliegtuige­n flink gegeten en gedronken en maar zelden gebraakt.” Het vliegend personeel van KLM eet gewoon tijdens de vlucht, beaamt Maya Dries- sen, arts internatio­nal medical advice bij KLM Health Services.

„In de reistips op Bloomberg lopen twee verhalen door elkaar”, zegt luitenant-kolonel Ted Meeuwsen, lucht- en ruimtevaar­tfysioloog van het Centrum voor Mens en Luchtvaart van de Koninklijk­e Luchtmacht. Stewardess­en eten soms wellicht weinig aan boord van een lange vlucht, zegt hij. „Niet omdat ze zich zorgen om hun spijsverte­ring maken, maar omdat ze ofwel in een Nederlands eetritme willen blijven of alvast in die van de plaats van bestemming.” Een poging om een jetlag „te tackelen. Dat moet je echt los zien van de discussie over spijsverte­ring.”

Maar een vliegreis heeft natuurlijk wel degelijk invloed op het lichaam. Vliegen komt overeen met een verblijf op 1.600 tot 2.000 meter hoogte. Gassen zetten daardoor uit, ook in de darmen. Smout: „Gas in het maagdarmka­naal zal bij dalende luchtdruk uitzetten en bij terugkeer naar normale druk weer krimpen.” Passagiers kunnen winderig worden, of moeten boeren. De hoogte zorgt ook voor „een mild zuurstofte­kort in de cabine”, zegt Meeuwsen. „Daar word je loom en moe van.” Bovendien: „Ga maar eens acht uur lang stil op een stoel zitten. Ook dat maakt je suf.”

Maar dat opgeblazen of lome gevoel is niet te voorkomen door te vasten. Meeuwsen: „Dat zou ik nooit aanraden. Je hebt brandstof nodig om te presteren.” Driessen van de KLM adviseert koolzuurho­udende dranken te mijden om een opgeblazen gevoel zo veel mogelijk te voorkomen. „Dat advies geldt niet voor voedsel.”

Conclusie

Door de lagere druk aan boord zetten gassen in het lichaam uit. Maar de spijsverte­ring komt niet tot stilstand. We beoordelen de stelling als onwaar. Romy van der Poel Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands