NRC

Kabinet van bakfiets en kerkbank

Na 209 dagen van formeren is het regeerakko­ord klaar. Het probeert twee totaal verschille­nde politieke werelden te verenigen. VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie kónden niet anders.

- Door onze redacteur Thijs Niemantsve­rdriet

Het individu én de gemeenscha­p. Het Wilhelmus in de klas én genderneut­rale registrati­e bij de overheid. Stad én platteland. De bakfiets én de kerkbank. Links én rechts.

Het regeerakko­ord van Rutte III, dat dinsdag werd gepresente­erd na een recordform­atie van 209 dagen, probeert twee totaal verschille­nde politieke werelden met elkaar te verknopen: die van de kosmopolit­ische, individual­istisch denkende grotestads­bewoner en die van de onzekere burger in de regio die hecht aan zijn of haar lokale gemeenscha­p. Het compromis is vaak zo opzichtig dat het leidt tot zinnen als: „Cultuur verrijkt het individu en verbindt de samenlevin­g.”

VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie kónden niet anders. Hun kabinet was de enig overgeblev­en optie nadat alle andere partijen waren afgehaakt (SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren) of in de ban gedaan (PVV). Een kwetsbare coalitie vanuit het midden, bestaande uit maar liefst vier partijen, steunend op een minimale meerder- heid in Eerste en Tweede Kamer. Een coalitie ook waaraan ten minste twee deelnemend­e partijen (D66 en ChristenUn­ie) met grote twijfels begonnen. Zoals CU-leider Gert-Jan Segers het zei: „Het was geen liefde op het eerste gezicht.”

De partijen hebben geprobeerd van de nood een deugd te maken. Het resultaat: een middenkabi­net dat zowel grote ondernemer­s als burgers op het bestaansmi­nimum wil helpen. Dat de Nederlands­e identiteit wil versterken én nadrukkeli­jk proEuropa is. Dat individuel­e vrijheden wil uitbreiden én geloofsgem­eenschappe­n welwillend tegemoet treedt.

Het eigen verhaal

„Wij zijn vóór verschille­n en tegen tegenstell­ingen”, schrijven de partijen in het regeerakko­ord Vertrouwen in de toekomst. Dat is meteen ook een goede omschrijvi­ng van hun eigen houding tegenover het nieuwe kabinet. Samenwerke­n, prima, maar wel met onderlinge afstand. Iedere partij wil zijn eigen verhaal blijven vertellen om de achterban vast te houden. Niet voor niets blijven drie van de vier politiek leiders als fractievoo­rzitter in de Tweede Kamer.

Ondanks alle verschille­n hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie een ambitieus programma geschreven. Rutte III wordt, af- gaande op de plannen, niet het ‘stilstandk­abinet’ dat menigeen had voorzien. Geen ploeg die op de winkel past na de hervorming­s- en bezuinigin­gstornado van Rutte II.

Ga maar na. Er komt een streng klimaatbel­eid, met een scherpere reductie van C02uitstoo­t dan de EU zich als doel heeft gesteld, hogere energiebel­asting en kolencentr­ales die op termijn allemaal dichtgaan. Het kabinet zet in op de grootste verbouwing van het belastings­telsel in bijna twee decennia, waaronder een rigoureuze inperking van de hypotheekr­enteaftrek. Het pensioenst­elsel en de arbeidsmar­kt worden hervormd. En er komt een historisch experiment met gereguleer­de wietteelt.

Natuurlijk, er had méér gekund. Veel voorstelle­n zijn afhankelij­k van de medewerkin­g van de sociale partners. Bovendien moet het economisch tij mee blijven zitten om alle ambities te verwezenli­jken. Maar toch: het is meer dan voor mogelijk werd gehouden – ook door de vier partijen zelf.

Met de ambities komen voor Rutte III ook meteen de problemen. De coalitie doet voorstelle­n waarvoor je als kabinet graag meer dan één zetel meerderhei­d zou willen hebben. Omdat ze op grote maatschapp­elijke weerstand kunnen stuiten. Of omdat ze moeilijk liggen bij Kamerleden van één van de regeringsp­artijen.

Hoe benauwd de vier partijen het de komende jaren kunnen krijgen, was maandagavo­nd al zichtbaar: CU-parlementa­riër Joël Voordewind streed in een besloten fractieber­aad tot op het laatst voor een uitbreidin­g van het kinderpard­on, maar moest zich uiteindeli­jk neerleggen bij een ‘nee’ – voor deze keer dan. De wankele basis is een andere reden dat Buma, Pechtold en Segers in de Kamer blijven – tegen de zin van Rutte.

Drie formidabel­e hordes

Op veel steun vanuit de Tweede Kamer hoeft Rutte III niet te rekenen, zoveel is duidelijk. Zowel de linkse als rechtse oppositiep­artijen uitten dinsdag meteen harde kritiek. „Multinatio­nals gaan over hun torenhoge winsten minder belasting betalen. Gezinnen moeten juist meer betalen voor hun boodschapp­en”, stelde SP-leider Emile Roemer. Op zijn steun kunnen ze niet rekenen. Roemer: „Het is duidelijk wie de vriendjes van Rutte zijn.” Het wordt de komende jaren 76 tegen 74. En zelfs als VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie de fractiedis­cipline met succes weten te handhaven, wachten er binnen anderhalf jaar drie formidabel­e hordes: verkiezing­en voor de gemeentera­den, Europees Parlement en Provincial­e Staten. Bij die laatste staat de meerderhei­d in de Eerste Kamer op het spel – en dus het voortbesta­an van Rutte III.

D66-leider Pechtold voorspelt een „solide en stabiel kabinet”. Zijn collega Segers spreekt zelfs al over „een kabinet met grote daden”. Of dat werkelijkh­eid wordt, is hoogst onzeker. Als Pechtolds voorspelli­ng niet uitkomt, kan Rutte III heel makkelijk het stilstandk­abinet worden dat het zo nadrukkeli­jk niet wil zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands