NRC

Politieke winst- en verliesrek­ening

Het politieke resultaat: de VVD kan doorregere­n, het CDA haalt veel binnen en D66 en ChristenUn­ie zijn best tevreden.

- Door onze redacteure­n Thijs Niemantsve­rdriet en Marike Stellinga

Ze stonden er niet met z’n allen, ze stonden er alleen. Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en GertJan Segers hielden dinsdag achter elkaar een praatje bij de presentati­e van het regeerakko­ord. Een opvallende breuk met de presentati­e van de kabinetten-Rutte I en -Rutte II. Toen stonden de kersverse coalitiepa­rtners zij aan zij het regeerakko­ord te verdedigen. Nu is de uitstralin­g bewust een andere: vier aparte partijen die samenwerke­n in een kabinet. Een zakelijke overeenkom­st, geen liefdesver­klaring. VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie doen allemaal hun best om te laten zien wat ze hebben binnengeha­ald. Het is het waard geweest om mee te doen, is de boodschap aan de achterban. Maar onderhande­lingen kennen altijd winnaars en verliezers – zeker als het om vier partijen gaat. Wat is, zo op het eerste gezicht, de politieke winst-en-verliesrek­ening van deze formatie? De VVD heeft als grootste partij het meeste ingeleverd. Natuurlijk, er staan punten in het regeerakko­ord waar de liberale achterban blij van wordt. Extra geld voor typische VVD-onderwerpe­n als defensie, veiligheid en snelwegen. Criminelen worden harder aangepakt, het asielbelei­d blijft streng. En het belangrijk­ste: de belastinge­n gaan omlaag. „Gewone, normale Nederlande­rs gaan er écht op vooruit”, aldus Mark Rutte.

Heilige VVD-graal

Alleen: daar staat een trits pijnpunten tegenover. De hypotheekr­enteaftrek, een heilige VVD-graal, wordt de komende jaren in ongekend hoog tempo afgebouwd. Er komt een hogere belasting op het afbetaalde eigen huis. Bedrijven krijgen per saldo géén lastenverl­ichting. Werkenden gaan er op vooruit, maar van deniveller­en is na vijf jaar regeren met de PvdA geen sprake. En de regeling voor uitgeproce­deerde asielzoeke­rs (‘bed bad brood’) wordt lang niet zo streng als gehoopt. Het CDA heeft in alle stilte geoogst. De partij van Sybrand Buma liet in de formatie weinig van zich horen – een opstelling die heeft gewerkt. Het CDA leverde heus ook in: de basisbeurs voor studenten komt niet terug, het eigen risico in de zorg gaat niet omlaag en er komt een proef met gereguleer­de wietteelt – iets waar de partij van gruwt. Maar er is veel binnengeha­ald. Het CDA krijgt het belastings­telsel dat het wilde, met slechts twee tarieven. En er komt 1,5 miljard euro extra voor defensie. Voor de agrarische achterban zit er veel moois in het regeerakko­ord: zo hoeft de veestapel niet te krimpen. Bovenal kan Buma pronken met een agenda om het nationale saamhorigh­eidsgevoel te versterken. Schoolkind­eren gaan het Wilhelmus leren, er komt een (vrijwillig­e) ‘maatschapp­elijke dienst’ en iedere Nederlande­r krijgt op zijn achttiende een boekje over de Nederlands­e identiteit. Bij D66 en ChristenUn­ie is het beeld gemengd. Samen sleepten ze een ambitieus klimaatpla­n binnen, met strengere doelen dan de Europese Unie zich stelt. Het moeilijkst­e onderlinge strijdpunt, medisch-ethische kwesties als ‘voltooid leven’ en embryosele­ctie, werd opgelost zonder in totale stilstand te vervallen. Ze gunden elkaar ruimere homorechte­n (D66) en een pooierverb­od (CU). D66 kan een investerin­g van 1,4 miljard in onderwijs claimen. De pijn zit hem in het uitblijven van de gekozen burgemeest­er. Die komt er pas onder een volgend kabinet. Van het schrappen van het raadgevend referendum zal Pechtold niet wakker liggen, maar er staat geen enkele andere bestuurlij­ke vernieuwin­g tegenover. De CU krijgt weliswaar meer geld voor ontwikkeli­ngssamenwe­rking en gezinnen met één kostwinner, maar moet ook „een bittere pil” (dixit Segers) slikken: het kinderpard­on wordt niet verruimd. Na drie maanden zijn de onderhande­lingen voor de vier partijen overigens nog steeds niet klaar. Anders dan bij voorgaande formaties hebben ze nog steeds geen overeenste­mming over de ministersp­osten. Ja, ze weten hoeveel bewindslie­den er gaan komen: vierentwin­tig in totaal. Maar welke partij precies welk departemen­t krijgt, moet formateur Mark Rutte de komende weken gaan bepalen. Dat kan een splijtzwam zijn – of een kans om geleden pijn te verzachten.

Het CDA heeft in alle stilte geoogst. Sybrand Buma liet in de formatie weinig van zich horen – een opstelling die heeft gewerkt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands