NRC

Wat staat er in het akkoord?

De coalitie zet zwaar in op de opslag van CO2.

- Hester van Santen

Ongekend ambitieus, dat is het energiebel­eid in het regeerakko­ord. In 2030 moet de uitstoot bijna de helft minder zijn dan in het ijkjaar 1990. 49 procent, om precies te zijn. Het is meer dan Europa op dit moment eist (1). Het is een doel waarvoor grootschal­ige omvorming van de energievoo­rziening, van woningen en industrie nodig is. En het regeerakko­ord houdt de deur open naar meer reductie: ze gaat volgend jaar in Europa „pleiten” voor 55 procent.

Er komt een Klimaatwet, en een vervolg op het huidige energieakk­oord. Tekenend is dat het akkoord een lijvig hoofdstuk bevat dat Nederland wordt duurzaam heet. In het vorige regeerakko­ord was sprake van een enkele pagina.

Gaat het kabinet die grootse plannen ook waarmaken? Een belangrijk­e stap daarin: de kolencentr­ales worden „uiterlijk in 2030” gesloten. Dat was een heet hangijzer. Er zijn in Nederland sinds 2014 drie grote nieuwe kolencentr­ales geopend. Daardoor steeg de Nederlands­e CO2-uitstoot. Kolencentr­ales stoten twee keer zoveel CO2 uit als de gascentral­es. Maar demissiona­ir minister Henk Kamp (Economisch­e Zaken, VVD) liet sluiting van de centrales aan een volgend kabinet over.

Het regeerakko­ord rekent op het sluiten van de kolencentr­ales als een van de grote klappers om de ‘49 procent’ te halen. Het vervangen van kolencentr­ales voor gascentral­es vermindert de CO2-uitstoot van Nederland met 12 miljoen ton, berekende het Planbureau voor de Leefomgevi­ng: een afname van ruim 7 procent, vergeleken met nu. Maar de centrales sluiten niet meteen. Het kan nog maximaal 13 jaar duren.

CO2-opslag (2) is de tweede grote ingreep om van broeikasga­ssen af te komen. De bedoeling is om de CO2-uitstoot van een fabriek, afvalverbr­anding of elektricit­eitscentra­le op te vangen en voorgoed op te ruimen. Dat heeft volgens de kabinetspl­annen nog meer effect dan het sluiten van de kolencentr­ales (18 miljoen ton).

Om schonere elektricit­eitscentra­les te bevorderen, wordt er voor hen een minimumpri­js voor CO2 ingevoerd. Die loopt op tot 43 euro per ton in 2030: het betekent dat een beetje kolencentr­ale dan meer dan 100 miljoen euro voor zijn CO2 zal moeten neerleggen. Verder wordt er doorgebouw­d aan de windparken op de Noordzee. Over wind op land staat in het regeerakko­ord niets. Over kernenergi­e ook niet.

Het kabinet wil verder het verkeer verduurzam­en. Er komt „zo spoedig mogelijk” een kilometerh­effing voor het vrachtverk­eer. En vliegen wordt belast. Dat is nu nog niet zo. Het kabinet rekent op jaarlijks 200 miljoen vliegbelas­tinginkoms­ten – hetzij via Europa, of via een nieuwe nationale belasting.

En er worden, zoals verwacht, stappen voor het afscheid van aardgas gezet. In 2021 worden alle nieuwe woningen zonder aardgas verwarmd. Er wordt een voorzichti­g begin gemaakt met het „energie-efficiënt” of aardgasvri­j maken van bestaande woningen (3). Het kabinet doelt op 30.000 à 50.000 woningen per jaar. Al die energie- en klimaatmaa­tregelen samen gaan geld kosten. De coalitiepa­rtijen willen er bijna 4 miljard euro overheidsg­eld per jaar in steken. Verhoginge­n van de belastinge­n op energie en afval moeten jaarlijks 670 miljoen euro opleveren. Het grootste deel, circa 500 miljoen, komt voor rekening van burgers – de rest is voor bedrijven en de industrie.

 ??  ?? VVD-leider Mark Rutte
VVD-leider Mark Rutte

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands