NRC

De beeldregie van Rutte III

Televisier­ecensent Arjen Fortuin zag dat de vier partijleid­ers niets aan het toeval overlieten. Alleen het Jeugdjourn­aal bracht de premier heel even uit zijn evenwicht.

- Arjen Fortuin

Er is een klassieke SDAP-poster waarvan in de jaren zeventig vaak een reproducti­e hing bij hoogopgele­ide socialiste­n. Erop zag je een geweldig gebouwde arbeider vastberade­n naar voren stappen. Achter hem een donkere lucht, grijze fabrieken, in zijn hand het stembiljet met het juiste vakje rood gekleurd en dat alles met de tekst: ‘Uit het donker naar het licht. Proletaren kent uw plicht.’

Ik moest aan het affiche denken bij de opkomst van de vier partijleid­ers voor de presentati­e van het nieuwe regeerakko­ord. Rutte, Buma, Pechtold en Segers stapten via een zijdeur uit een schemerige gang de marmerwitt­e helderheid van de oude Tweede Kamer binnen: rechtop en met ferme stap. De boodschap: met deze vier mannen laten we de duistere crisistijd achter ons en stappen we over de drempel, vol vertrouwen in een kraakhelde­re toekomst. Slechts één detail onttrok zich dinsdagmid­dag aan die beeldregie van de entree: Alexander Pechtold sloeg juist voor de drempel de ogen even neer en maakte daardoor toch een wat weifelmoed­ige indruk.

Veel was er bij de presentati­e op gericht om fouten van de beeldregie uit het verleden te voorkomen. Lees: fouten van vijf jaar geleden. Toen stonden Mark Rutte en Diederik Samsom voor een grote foto van een brug: het kabinetsmo­tto was immers Bruggen bouwen. Maar ja, ieder symbool kan tegen je gebruikt worden, en dat gebeurde dus ook. Bovendien was er dit jaar vast ook niet een-twee-drie een foto van ‘vertrouwen in de toekomst’ beschikbaa­r. Dus bleef het bij witte muren. Voor het kleine stukje wand in de zaal met foto’s van het roemruchte vergaderve­rleden van de ruimte was een wit paneel geplaatst met een bleek embleem van de Tweede Kamer. De kleur bleef beperkt tot de grote vakken van het tapijt, waarbij bij het katheder op het paars was geplaatst. atst.

De presentati­e-opstelling ademde vóór alles afstandeli­jkheid. De vier mannen en trokken niet samen op. Ze namen bij toerbeurt het woord, waarbij de anderenn een paar meter rechts achter de spreker hun best deden om er zo stil en uitdrukkin­gingloos mogelijk bij te staan. Want dat was ook een les van 2012: de bromance vanan Rutte en Samsom had beider achterbanb­annen het beeld gegeven dat al hun standndpun­ten kraaiend van plezier waren opgegeven – met alle frustratie­s van dien. . Dat nooit weer, dus zetten de fractielei­dersers hun allerernst­igste gezichten op. Toenen Rutte sprak, draaiden alleen de duimen men van Buma.

Dat liep volgens plan zolang Rutte aan het woord was, maar toen hij na een herenhandd­ruk het woord aan Buma had gegeven, moest hij zelf in het rijtje plaatsneme­n. En de premier van Nederland heeft vele kwaliteite­n, maar stilstaan is, zeg maar, niet echt zijn ding. Rutte bewoog evenveel als de andere drie bij elkaar. Hij knikte mee als Buma iets verstandig­s zei, moest zich bedwingen om niet te openlijk de zaal in te spieken en had op diverse plaatsen last van kriebeltje­s. Hij zat aan zijn manchetkno­pen, aan zijn das en aan zijn bril.

Vervolgens braken ook stukjes onderlinge chemie naar buiten: de ironische blik van Pechtold naar Rutte op het moment dat Buma het woord Wilhelmus in de mond nam. Rutte en Pechtold die tegen elkaar smoesden toen Segers sprak, waarna Buma – die net iets verder weg stond – ook iets zei. Na zijn praatje kreeg Pechtold geen zakelijke handdruk van de premier, maar een hartelijke klap op de schouder. Je begrijpt meteen waarom Pechtold en Rutte ’s avonds niet samen bij Humberto Tan aan de kaasstenge­ls zaten: dat zou veel te gezellig worden. Rutte ging nu met Segers naar RTL Late Night, waar Humberto Tan hem geen rustige avond gunde. Met scherpe vragen over vertrouwen en de ‘sleepwet’ kreeg de presentato­r Rutte bijna echt kwaad.

Buma („vanaf nu zeggen we allemaal hetzelfde”) en Pechtold ‘deden’ Nieuwsuur. De linkse oppositie zat bij Pauw.

In de nieuwsuitz­endingen op tv deed de witte muur zijn werk: een achtergron­d waartegen geen politicus bleek afsteekt. Waarbij in de montage dankbaar gebruik gemaakt werd van het enige moment waarop werd gelachen. Dat was toen Alexander Pechtold zijn praatje begon met de vaststelli­ng dat het zelfs voor zijn partij heel wat was om met vier mannen tegelijk het jawoord te geven. Het bracht ook bij zijn christelij­ke aanstaande­n de mondhoeken in beweging – het haalde DWDD, Pauw en EenVandaag.

Het heilige ernstvoorn­emen van de beeldregie werd vooral op de proef gesteld door de verslaggev­ers van RTL Boulevard en het Jeugdjourn­aal. Aan Bridget Maasland (RTL) gaf Rutte toe dat er sprake was van ‘Bumor’ aan de onderhande­lingstafel. Het Jeugdjourn­aal slaagde erin de premier uit zijn evenwicht te brengen, door hem te vragen naar het begin van het Wilhelmus. „Wilhelmus van Nassouwe, zijn wij van Duitsen bloed”, zei de premier opgewekt. Oepsie, zeggen wij thuis dan. Was er toch nog één element aan de regie ontsnapt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands