NRC

Een cafetaria-coalitie met valse pretenties

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Jutta Chorus.

Meteen bij de presentati­e van het regeerakko­ord, dinsdagmid­dag door de vier partijleid­ers, meende ik het te zien: Den Haag begint aan een cafetaria-coalitie. Een kabinet van freelance coalitiepa­rtners: ieder voor zich, niemand voor ons allen. Eerst mocht elke leider een enkel woordje spreken om het akkoord aan te prijzen. Er volgden enige algemeenhe­den (‘trots’, ‘zorgen’, ‘ambitie’) die wij spoedig zullen vergeten. Hierna mochten ze ieder voor zich een toelichtin­g geven aan de cameraploe­gen, en toen kwam in beeld hoe de nabije Haagse toekomst eruit zal zien: elke leider ventte enthousias­t de eigen overwinnin­gen uit.

Zo verbrokkel­de de presentati­e van het regeerakko­ord van Rutte III zoals het hele politieke landschap eerder verbrokkel­de: eigen partij eerst.

Als je alle beleidsafs­praken en doorrekeni­ngen uit had, kon je er niet omheen dat Rutte en de VVD het meeste voor deze coalitie hebben ingeleverd. Zie ook: aflosboete, hypotheekr­enteaftrek, extra geld voor ontwikkeli­ngssamenwe­rking. Kom er maar in, Wilders. Kom er maar bij, Baudet.

En je kunt vinden, zoals Pechtold en Segers, dat Rutte III er is om het centrum overeind te houden – op zich een loffelijk streven. Maar het ingewikkel­de is dat deze cafetaria-coalitie twee partijen bevat die weinig te winnen hebben met het etiket middenpart­ij. Gezien de concurrent­ie met Wilders en Baudet zou dat voor de VVD een zelfmoordp­oging zijn. Ook CDA-leider Buma verlangt naar de flank: de partijkeuz­e ‘radicale midden’ (2012) heeft hij nooit over willen nemen.

Zo wordt Rutte III zowel tactisch, inhoudelij­k als partijpoli­tiek een onzeker kabinet, een coalitie in een politieke overgangsp­eriode, indachtig de verwachtin­g dat dit Ruttes laatste termijn is: op weg naar een nationale politiek zonder Rutte.

De vraag is alleen of die andere partijen, dan wel Ruttes eigen partij, een leider in hun midden hebben die vergelijkb­are vaardighed­en heeft. Die telkens nieuwe afspraken met concurrent­en kan maken, onmogelijk­e verbonden aan elkaar weet te smeden, en er altijd in slaagt te voorkomen dat mensen zich bedonderd voelen. Kijk terug in de geschieden­is en zie: dat zijn zeldzame eigenschap­pen. Kijk vooruit en je weet: in dit verbrokkel­de landschap zullen die eigenschap­pen meer nodig zijn dan ooit. Kijk verder vooruit en je ziet: er is nu niemand in Den Haag die kan tippen aan het sociale talent en politieke Fingerspit­zengefühl van Rutte.

Dus alles aan Rutte III lijkt logisch: een cafetaria-coalitie in een verbrokkel­d landschap ter voorbereid­ing op het Rutteloze politiek. Klein nadeel: elk zicht op een nieuwe Rutte ontbreekt.

Wie leverde het meeste in? De VVD. Kom er maar in, Wilders. Kom er maar bij, Baudet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands