NRC

Voorspelba­re kritiek, maar ook steun

Op de SGP kan het kabinet rekenen, maar verder moet het voorzichti­g opereren om ‘veilige’ meerderhed­en in de Kamer te behalen.

- Door onze redacteur Emilie van Outeren

Veel tegenstand laat zich voorspelle­n. Het regeerakko­ord van Rutte III is „voor de rijken” (GroenLinks), „anti-ouderen” (50Plus), „een ramp” (SP) en doet niks tegen „islamiseri­ng” (PVV). Maar er zitten voor het nieuwe kabinet belangrijk­e nuances in de eerste reacties van de oppositiep­artijen – samen goed voor 74 zetels in de Tweede Kamer. De kans is groot dat het kabinet daar nog op zoek moet naar steun, vanwege de minieme meerderhei­d van één zetel.

De SGP (3 zetels) wordt waarschijn­lijk de belangrijk­ste bondgenoot van de nieuwe coalitie. Ze staat in de basis constructi­ef tegenover elk kabinet en deelt veel standpunte­n met ChristenUn­ie en CDA. SGP-leider Van der Staaij treedt het regeerakko­ord „voorzichti­g positief tegemoet”, zei hij dinsdag. De SGP steunt bijvoorbee­ld de lastenverl­ichting voor gezinnen, extra geld voor politie en defensie en een strengere prostituti­ewet. Van der Staaij tekent niet voor alles. De partij zal niet instemmen met de maatregel die huizenbezi­tters zonder hypotheek belast en die ‘aflosboete’ is gaan heten. Ook weigert hij mee te doen aan de legaliseri­ng van wietteelt.

Juist voor die punten zijn andere oppositiep­artijen te vinden. Jesse Klaver, met GroenLinks goed voor 14 zetels, ziet in het regeerakko­ord „hele mooie dingen” op het gebied van vergroenin­g. Maar hij mist concrete maatregele­n en noemt CO2-opslag in plaats van vermindere­n „een fopspeen”. Toch zal het voor GroenLinks moeilijk uit te leggen zijn als de partij tegen alle wetgeving zou stemmen waarmee wordt gepoogd aan het klimaatakk­oord van Parijs te voldoen.

Lodewijk Asscher, leider van de negenkoppi­ge PvdA-fractie, zag „een aantal voorstelle­n die ik gewoon goed vind”. Het vaderschap­sverlof en minimumtar­ieven voor zzp’ers bijvoorbee­ld. Maar hij heeft wel moeite met de belastingp­lannen, de stijgende zorgpremie­s en de weinige sociale woningbouw. Hij ziet „een regen aan cadeaus voor de grote bedrijven”. Zelfs Emile Roemer van de SP ziet lichtpuntj­es: zoals de aanpak van payrolling (werkgevers­chap uitbestede­n aan derden) en meer geld voor de verpleegzo­rg. Toch is hij vooral negatief, over het beleid op het gebied van zorg, onderwijs en de arbeidsmar­kt.

Daarmee is de mogelijke extra steun voor Rutte III vermoedeli­jk wel bezien. Op de PVV, met 20 zetels de op één na grootste partij, hoeft Rutte opnieuw niet te rekenen. Partijleid­er Geert Wilders noemde het hele regeerakko­ord „volksverla­kkerij”.

Ook kleinere partijen als de Partij voor de Dieren (5 zetels), Henk Krol van 50Plus (4 zetels) en Thierry Baudet van Forum voor Democratie (2 zetels) reageerden afwijzend. „Het enige leuke is dat er wat meer lampen langs de snelweg komen”, zei Krol.

De minimale meerderhei­d van 76 zetels in de Tweede en 38 zetels in de Eerste Kamer dwingt het komende kabinet tot een coöperatie­ve houding. Eén dwarse parlementa­riër en de boel kan instorten. Zelfs een zieke of vertraagde coalitiege­noot kan de boel in de war schoppen.

De vorige twee kabinetten-Rutte hadden nooit een meerderhei­d in de Eerste Kamer en leunden op gedoogsteu­n van de SGP (Rutte I) en akkoorden met verschille­nde partijen (Rutte II). Dat kostte betrokkene­n veel energie en overleg, maar het werkte. De vraag is echter of de verder versplinte­rde Kamer in een gepolitise­erd klimaat als nu nog steeds bereid is bij te springen als het kabinet in nood is.

 ??  ?? Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUn­ie) dinsdag in de Stadhouder­skamer op het Binnenhof.
Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUn­ie) dinsdag in de Stadhouder­skamer op het Binnenhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands