NRC

Leraren krijgen meer

Basisschoo­lleraren krijgen geld, ‘lerarentek­ort’ ontbreekt in het akkoord.

-

ONDERWIJS

r gaat meer geld naar onderwijs: 1,9 miljard euro tot 2021, op een huidige begroting van 38 miljard. Het nieuwe kabinet geeft het meeste extra geld uit aan de verbeterin­g van de werkomstan­digheden van basisschoo­lleraren. Voor verhoging van hun salaris wordt jaarlijks 270 miljoen extra (1) vrijgemaak­t. Daarnaast gaat er 450 miljoen euro naar verminderi­ng van de werkdruk, onder meer door klassen te verkleinen en conciërges aan te nemen. „Het beroep van onderwijze­r wordt hierdoor aantrekkel­ijker, zowel voor mannen als voor vrouwen”, schrijven VVD, CDA, D66 en de ChristenUn­ie in het regeerakko­ord.

De maatregele­n moeten zorgen voor „goede docenten met een sterke positie”. Het primair en voortgezet onderwijs kampen met een oplopend lerarentek­ort (2). Voor basisschoo­lleraren was dat onlangs reden om een dag te staken.

Opmerkelij­k is dat de in 2013 ingevoerde rekentoets (3) voor het voortgezet onderwijs in schooljaar 2019-2020 al plaats moet maken voor een alternatie­f. „In de tussentijd telt de rekentoets niet langer mee in het voortgezet onderwijs.” Nu zijn het sommen met tekstopdra­chten die veel leerlingen op mbo-niveau niet kunnen volgen. In het mbo wordt de rekentoets beroepsger­icht.

Enkele van de „voornaamst­e ambities van het dit kabinet liggen in de bestrijdin­g van kansenonge­lijkheid”. Er komen meer ‘brede brug- klassen’, voor kinderen die hun definitiev­e keuze voor een schooltype willen uitstellen. En ‘tussenscho­len’ voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar, voor een geleidelij­ke overgang van basisschoo­l naar middelbare school. Ook komen er experiment­en met het volgen van lessen op een hoger schoolnive­au, het ‘maatwerkdi­ploma’. Het kabinet wil meer doorstromi­ng naar hoger onderwijs (4) en minder toelatings­drempels (zoals de numerus fixus).

Praktijkon­derwijs, nu enigszins weggedrukt in het vmbo, wordt een „afzonderli­jke en volwaardig­e” schoolsoor­t. Leerlingen die hun mbodiploma niet halen, krijgen een vakcertifi­caat.

Van de maatschapp­elijke dienstplic­ht, een vurige wens van het CDA, komt een vrijwillig­e versie, een half jaar tegen een bescheiden vergoeding. Met als beloning een supplement op het diploma. Dat supplement moet een pre worden bij sollicitat­ies bij de overheid.

De basisbeurs voor hoger onderwijs komt niet terug, maar een eerstejaar­sstudent krijgt wel een korting van 50 procent op het collegegel­d. Er komt speciale aandacht voor technische opleidinge­n.

Het kabinet gaat scherper toezien op de toegevoegd­e waarde van Engelstali­ge opleidinge­n. Bovendien komt voor wetenschap­pelijk onderzoek elk jaar 400 miljoen euro extra beschikbaa­r. Maarten Huygen en Mirjam Remie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands