NRC

Winst voor ouderen

Ouderen gaan erop vooruit, ziekenhuiz­en leveren in. Medicijnen worden duurder.

-

ZORG

et zuur voor de zorg zit goed verstopt in het regeerakko­ord. De medischspe­cialistisc­he zorg, geestelijk­e gezondheid­szorg, huisartsen­zorg en wijkverple­ging krijgen, net als tijdens Rutte II, te maken met een uitgavenpl­afond (1). Samen kunnen deze sectoren 1,9 miljard euro minder uitgeven.

Het betekent dat er minder geld komt voor ziekenhuiz­en, geestelijk­e gezondheid­szorg en wijkverple­ging. Tot 2021 mogen ziekenhuiz­en 700 miljoen euro minder uitgeven en gaat er 100 miljoen euro minder naar zowel de geestelijk­e gezondheid­szorg als de wijkverple­ging. Het Centraal Planbureau is kritisch. „Lagere zorguitgav­en leiden tot minder zorg of lagere kwaliteit van zorg”, concludeer­t het CPB.

De overheid zal bovendien strenger worden bij de inkoop van medicijnen. Niet alleen gaan mensen meer betalen voor hun medicatie, ook gaat het ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport strenger inkopen bij farmaceute­n. Dat kan jaarlijks 460 miljoen euro opleveren, maar het kan ook leiden tot grote ophef. Het ministerie zal soms moeten besluiten om dure medicijnen voor specifieke patiënten niet meer te vergoeden. Dat kan voor die patiënten heel pijnlijk (2) zijn.

Met het geld dat vrijkomt, doet het regeerakko­ord vooral veel voor ouderen. Zo wordt, zoals eerder afgesproke­n, 2,1 miljard euro geïnvestee­rd in verpleeghu­izen – dat geld gaat vooral naar extra en beter opgeleid personeel. Doordat niet voldoende personeel in het ver- pleeghuis wil werken, willen de partijen ook geld uitgeven aan ‘innovatiev­e werkwijzen’. Denk aan een online spreekuur van de arts.

Een bezuinigin­g van 188 miljoen euro op de langdurige zorg die al was ingeboekt, wordt teruggedra­aid. Mensen die aan gemeenten, thuiszorg en andere zorgaanbie­ders ‘eigen bijdragen’ moeten betalen, worden ontzien: er komt een abonnement­starief dat de stapeling van eigen bijdragen moet tegengaan. Dit abonnement op hulp in huis en zorg door de gemeente gaat 17,50 euro per maand kosten.

Rutte III is niet bang in te grijpen in de leefwijze van mensen, en stelt 100 miljoen euro beschikbaa­r voor ‘preventie’. „We steunen de doelstelli­ng om te komen tot een rookvrije generatie en verhogen de tabaksacci­jns”, schrijven de vier partijen er bijvoorbee­ld over. En: „Problemati­sch alcoholgeb­ruik wordt aangepakt.”

Bij zorgverzek­eraars was er weinig angst hun leidende rol in de zorg te verliezen, zo was de afgelopen weken te horen in bestuurskr­ingen. Dat blijkt terecht: ze houden hun scheidsrec­htersrol in de zorg. Dit is zeer tegen de zin (3) van partijen als de PVV en de SP.

Het eigen risico blijft 385 euro, maar mensen zullen een tientje meer moeten betalen aan zorgpremie. Dit werd tijdens de onderhande­lingen al bekend – het is na de ophef die daarover ontstond in de Tweede Kamer niet gewijzigd, blijkt uit het regeerakko­ord. Enzo van Steenberge­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands