NRC

Gendersele­ctie bij embryo’s

D66 en de ChristenUn­ie hebben elkaar medisch-ethische thema’s gegund. De vier partijen blijven praten.

-

MEDISCH-ETHISCHE KWESTIES

uders die het risico lopen een zeer ernstige erfelijke ziekte door te geven aan hun kinderen, krijgen de mogelijkhe­id bij een ivf-behandelin­g te kiezen of ze een jongen of meisje geboren laten worden. Deze mogelijkhe­id tot gendersele­ctie (1) zal alleen geboden worden als het risico op het doorgeven van een ernstige erfelijke ziekte aan het nageslacht zeer groot is. Sommige ziektes worden (vrijwel) alleen aan jongens of aan meisjes (erfelijke borstkanke­r) doorgegeve­n: met embryosele­ctie kan dat worden voorkomen.

De discussie over een ‘Wet voltooid leven’ gaat verder. Dit wetsvoorst­el van D66 moet regelen dat ouderen die niet ziek zijn maar hun leven voltooid achten, euthanasie kunnen krijgen. Er komt een wetenschap­pelijk onderzoek (2) naar de groep mensen die eventueel gebruik zou maken van een dergelijke wet.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra mag haar initiatief­wet over voltooid leven doorzetten in de Tweede Kamer, besloten de partijen. De Kamer, zo staat in de tekst, „kan zelfstandi­g besluiten over initiatief­wetgeving”. Of Dijkstra met de voortzetti­ng moet wachten op de uitkomsten van het onderzoek naar de ‘voltooid leven-groep’ wordt uit het akkoord niet hele- maal duidelijk. De ChristenUn­ie en het CDA zijn in ieder geval niet verplicht Dijkstra’s voorstelle­n te steunen.

Het regeerakko­ord volgt daarnaast de conclusies van de onderzoeks­commissie-Voltooid Leven (3), die vorig jaar onder leiding van Paul Schnabel schreef dat de huidige euthanasie­wet (2002) veel ruimer geïnterpre­teerd kan worden. Mensen met dementie kunnen bijvoorbee­ld onder de huidige wet vaak euthanasie krijgen, ook al kunnen ze die wens zelf niet meer uiten. Veel artsen werken daar niet aan mee, uit angst voor vervolging. Een nieuw kabinet zal naar aanleiding van het rapportSch­nabel meer voorlichti­ng gaan geven aan artsen en patiënten over de mogelijkhe­den die de huidige euthanasie­wet biedt.

Een andere belangrijk­e initiatief­wet van Pia Dijkstra, over orgaandona­tie, wordt door het nieuwe kabinet niet tegengehou­den. Die wet regelt dat mensen automatisc­h orgaandono­r zijn, tenzij ze daar ‘nee’ tegen zeggen. Deze wet is al door de Tweede Kamer en ligt nu in de Eerste Kamer.

De vier partijen blijven praten over gevoelige medisch-ethische thema’s. Onder voorwaarde­n: alle vier de partijen moeten zich steeds scharen achter gevoelige medisch-ethische beslissing­en. Het gaat dan bijvoorbee­ld om nieuwe wetenschap­pelijke mogelijkhe­den voor het repareren van het DNA van menselijke embryo’s.

Over de zogenoemde NIP-test is al wel duidelijkh­eid. Dit is een test die in een vroeg stadium onder meer het syndroom van Down kan opsporen. Deze test komt niet in het basispakke­t, maar de subsidie die de eigen bijdrage verlaagt tot 175 euro blijft in stand. Enzo van Steenberge­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands