NRC

Vooral de werkgevers zijn tevreden

Het nieuwe kabinet zegt „doorgescho­ten” flexwerk te willen aanpakken. Dat gaat voor vakbonden lang niet ver genoeg.

- Door onze redacteur

Christiaan Pelgrim

Er worden straks méér vaste contracten uitgedeeld, als het aan het kabinet-Rutte III ligt. Je zou denken: met zo’n boodschap zijn de vakbonden tevreden. Maar nee: de vakbonden reageerden boos en juist de werkgevers waren tevreden.

Het kabinet benoemt weliswaar de „doorgescho­ten flexibilis­ering” op de arbeidsmar­kt, zegt FNV-voorzitter Han Busker, „maar er worden eerder pleisters geplakt dan dat er structurel­e oplossinge­n komen”.

Eén van die pleisters, zegt hij, is het invoeren van een minimumtar­ief voor zelfstandi­gen zonder personeel. Dat tarief wordt iets hoger dan het minimumloo­n voor werknemers. Zo wil het kabinet verdringin­g van werknemers door zzp’ers tegengaan, aan de onderkant van de arbeidsmar­kt.

Maar die verdringin­g doet zich veel breder voor, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. „We zien het ook in middengroe­pen.” De vakbonden zeggen dat het structurel­e probleem alleen wordt opgelost als zzp’ers duurder worden voor werkgevers. Dat kan het kabinet doen door zelfstandi­gen te verplichte­n om een arbeidsong­eschikthei­dsverzeker­ing af te sluiten en te sparen voor hun pensioen. Maar VVD-leider Mark Rutte staat journalist­en te woord, rechts informateu­r Gerrit Zalm. het kabinet wil dat zzp’ers daar zelf voor mogen blijven kiezen.

De arbeidsmar­ktplannen vielen dinsdag vooral goed in de smaak bij het midden- en kleinbedri­jf. „Ik denk dat wij tevreden mogen zijn”, zegt MKB Nederland-voorzitter Michaël van Straalen. Hij is er blij mee dat ontslag makkelijke­r wordt en dat kleine bedrijven (tot 25 werknemers) hun zieke personeel straks niet meer twee, maar één jaar loon hoeven door te betalen. Het tweede jaar wordt dan betaald uit een collectiev­e verzekerin­g. En dat minimumtar­ief voor zzp’ers vindt hij geen probleem. „Wij hebben ons daar altijd voorstande­r van betoond. Extreem lage tarieven zijn ook ongezond voor bedrijven.”

Voorzitter Hans de Boer van werkgevers­vereniging VNO-NCW vindt het regeerakko­ord „behoorlijk evenwichti­g”. Hij is tevreden, maar hij vindt het onzin om te zeggen dat vooral de werkgevers hun zin hebben gekregen. Zo is hij blij met de extra mogelijkhe­den om werknemers te ontslaan. „Maar daar betaal ik dan ook anderhalf keer zoveel ontslagver­goeding voor.”

De vakbonden vinden het onbegrijpe­lijk dat er überhaupt getornd wordt aan de ontslagreg­els. Die regels bestaan nog maar twee jaar en zouden in 2020 geëvalueer­d worden. Dat wil het nieuwe kabinet niet afwachten. „Nu worden de regels aangepast op basis van een gevoel”, zegt FNV-voorzitter Busker, „niet op basis van feiten”.

Het kabinet wil de plannen graag uitwerken samen met werkgevers en vakbonden. De werkgevers­vereniging­en zeggen die uitnodigin­g graag aan te nemen. De vakbonden zijn terughoude­nder. Busker: „We gaan de tekst bestuderen. En we gaan alleen aan tafel zitten als we echt iets goeds voor onze leden kunnen afspreken.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands