NRC

Nog groter belastingp­aradijs

-

Rutte III benut de uitgelezen kans niet om in economisch goede tijden de Nederlands­e economie structuree­l te hervormen en financieel stabieler te maken. Rutte III breekt volledig met de budgettair­e orthodoxie van vorige kabinetten door 6,4 miljard lastenverl­ichting uit te delen en 7,9 miljard meer uit te geven in 2021. De investerin­gen in onderwijs, onderzoek, duurzaamhe­id en infrastruc­tuur nemen met een miljard of drie toe. Maar door de extreem lage rente was dit het moment geweest om daarin fors meer te investeren.

Kabinet-Rutte III voert te weinig structurel­e hervorming­en door op de arbeidsmar­kt, woningmark­t, pensioenen en de financiële sector. De verschille­n tussen vaste werknemers, flexwerker­s en zzp’ers worden te weinig verkleind bij de belastinge­n, pensioenen en arbeidsong­eschikthei­dsverzeker­ing. Het eigen huis wordt weer niet in box 3 onder- gebracht, waardoor fiscale prikkels voor hoge hypotheeks­chulden blijven bestaan. Rutte III heeft geen serieuze agenda voor de zeer grote Nederlands­e financiële sector.

De belastingp­lannen zijn een gemiste kans, de zoveelste: 6,4 miljard lastenverl­ichting zonder een belastingh­ervorming en nul (!) effect op de structurel­e werkgelege­nheid. Miljarden worden uitgedeeld aan onverstand­ig beleid: vlaktaks, lagere belastinge­n in box 3, lager eigenwonin­gforfait, lagere vennootsch­apsbelasti­ng en afschaffin­g van de dividendbe­lasting voor buitenland­ers. Nederland gaat daarmee agressief internatio­naal concurrere­n met de belastinge­n en wordt een nog groter belastingp­aradijs.

 ??  ??
 ??  ?? Bas Jacobs is hoogleraar economie aan de Erasmus School of Economics.
Bas Jacobs is hoogleraar economie aan de Erasmus School of Economics.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands