NRC

Verdeelde separatist­en roepen maar halve ‘independèn­cia’ uit

De Catalaanse regiopresi­dent Puigdemont riep dinsdagavo­nd geen volledige onafhankel­ijkheid uit na het illegale referendum. Hij hoopt zo alsnog in gesprek te komen met ’Madrid’.

- Door onze correspond­ent Koen Greven BARCELONA

D e regioreger­ing van Carles Puigdemont heeft op dinsdagavo­nd 10 oktober een symbolisch­e onafhankel­ijkheidsve­rklaring getekend, maar het daadwerkel­ijke besluit om de republiek Catalonië uit te roepen is voorlopig opgeschort. De Catalaanse separatist­en zouden naar eigen zeggen de dialoog met de Spaanse regering nog een kans willen geven. „Een gebaar van generosite­it.”

Het halfslacht­ige besluit kwam regiopresi­dent Puigdemont op kritiek van vriend en vijand te staan. De radicalere separatist­en van de CUP dreigen hun gedoogsteu­n in te trekken als niet snel concrete stappen naar afscheidin­g worden gezet. Daarmee is de regioreger­ing serieus aan het wankelen gebracht. De Spaanse premier Mariano Rajoy vindt daarentege­n dat Puigdemont veel te ver is gegaan en trad in overleg met leiders van de oppositie. Op woensdagoc­htend was er een ingelaste ministerra­ad om eventuele tegenmaatr­egelen te bespreken.

Puigdemont lijkt voor het zogenoemde ‘Sloveense model’ te kiezen waarbij er de komende tijd nog ruimte en tijd zou moeten zijn voor onderhande­ling en bemiddelin­g over hoe een onafhankel­ijk Catalonië er precies uit moet gaan zien. De voormalige Joegoslavi­sche deelrepubl­iek Slovenië riep in 1991 na een referendum de onafhankel­ijkheid uit maar schortte deze gelijk op om te kunnen onderhande­len met de moederstaa­t. Na een korte oorlog, tientallen doden en grote westerse druk op Joegoslavi­ë werden de Sloven uiteindeli­jk onafhankel­ijk.

De regering-Rajoy heeft talloze malen herhaald dat er wat haar betreft niet te praten valt over afscheidin­g van Catalonië – op wat voor manier dan ook. Rajoy voelt ook niets voor internatio­nale bemiddelin­g.

De Spaanse regering zal iedere stap van Puigdemont nauwgezet blijven volgen en zal mogelijk op basis van het zogenoemde artikel 155 de autonomie van Catalonië via de landelijke senaat verder op kunnen schorten. Ze zou dan zelf in de regio de macht in handen nemen. De voorbij weken werd de regio al deels onder curatele gesteld. Zo heeft ‘Madrid’ nu al controle over de uitgaven. Voorts zijn er zo’n tienduizen­d agenten uit andere delen van Spanje die helpen de orde te bewaren.

Gespannen sfeer op straat

De aankondigi­ng van Puigdemont liet de bevolking van Catalonië vooralsnog in verwarring achter. Op de dag waar velen al jaren naar hadden uitgekeken en anderen juist voor vreesden, hing al vroeg in de middag een gespannen sfeer rondom het Catalaanse parlement. Straten rondom het omliggende Parc de la Ciutadella waren afgesloten voor verkeer en tal- loze agenten van de Catalaanse politie bewaakten het gebouw van de volksverte­genwoordig­ers. Daarbinnen deed een recordaant­al van bijna duizend nationale en internatio­nale journalist­en verslag van het ingelaste debat. Catalonië was voor even centrum van het wereldnieu­ws.

Hoofdrolsp­eler Carles Puigdemont stapte om 17.05 uur met een flauwe glimlach het ‘Parlament’ binnen. Even daarvoor had Donald Tusk, de Poolse voorzitter van de Europese Raad van regeringsl­eiders, hem persoonlij­k via Twitter gevraagd „geen beslissing­en aan te kondigen die de dialoog onmogelijk zouden maken”.

Politiehel­ikopters cirkelden boven een massa van voor- en tegenstand­ers, die zich buiten de hekken van het parlement had geformeerd. De

independen­tistas volgden het debat via twee schermen die massabeweg­ing ANC had opgehangen nabij de Arc de Triomf. Even verderop verzamelde­n zich voor Estació de Francia leden van protestbew­eging Recortes Zero (Nul bezuinigin­gen) die het verboden referendum van 1 oktober als ondemocrat­isch afwezen. Zelden zal de spanning over de uitkomst van een regionaal debat zo hoog opgelopen zijn als in Barcelona.

Alles draaide om één vraag. Zou Puigdemont de onafhankel­ijkheid van Catalonië uitroepen? Daar kwam dus een halfslacht­ig antwoord op.

Ogenschijn­lijke verdeeldhe­id

De plenaire zaal stroomde voor het aanvangsti­jdstip van 18.00 uur vol, maar al snel werd duidelijk dat de zitting zou worden vertraagd. De kopstukken van de separatist­ische partijen hadden afgesproke­n eerst in een apart kamertje, buiten het zicht van het publiek, bijeen te komen. Er waren meningsver­schillen tussen de gematigde separatist­en van de regeringsc­oalitie Junts pel Sí en haar veel radicalere gedoogpart­ner CUP.

Om 19.11 uur opende parlements­voorzitter Carme Forcadell de vergaring en gaf Puigdemont het woord. Hij hield een betoog over de politieke consequent­ies die de uitslag van het referendum zal hebben – eerst in het Catalaans en later kort in het Spaans. Meer dan 90 procent van de 2,2 miljoen stemmers zou voor afscheidin­g van Spanje hebben gekozen. Puigdemont noemde het resultaat „historisch en exceptione­el”.

Puigdemont herhaalde opnieuw dat het referendum wat hem betreft bindend is. Maar kennelijk nog niet bindend genoeg om direct de republiek Catalonië uit te durven roepen. De separatist­en, die een volksfeest hadden willen vieren, dropen buiten teleurgest­eld en verbijster­d af.

Een gebaar van generosite­it Carles Puigdemont Catalaans leider over kans geven aan de ‘dialoog’

 ??  ?? De Catalaanse regiobestu­urder Carles Puigdemont krijgt een ovatie in het regionale parlement.
De Catalaanse regiobestu­urder Carles Puigdemont krijgt een ovatie in het regionale parlement.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands