NRC

Is het plukken van wilde paddestoel­en wel duurzaam?

Wekelijks zoekt de redactie wetenschap het antwoord op Vandaag: roei je een paddestoel uit door te blijven plukken?

-

et een lege schoenendo­os in hun handen trokken de leerlingen met hun onderwijze­r het vochtige herfstbos in. Wat mos erin, eikeltjes, herfstblad, en dan: mooi vullen met paddestoel­en. Na een paar uur stonden er 30 herfststuk­jes in de klas te pronken. En was het bezochte bos ruim 200 paddestoel­en kaler. Zo ging dat, 55 jaar geleden in een dorp op de Veluwe.

Tijdens de lunchverga­dering van de wetenschap­sredactie waren zelfs de íets jongere collega’s stomverbaa­sd. Klassikaal paddestoel­enplukken? Níemand mocht paddestoel­en plukken.

Ik kon nog toevoegen dat we in de nazomer ook ’s zondags in gezinsverb­and in het bos cantharell­en plukten voor de zondagse maaltijd. Tien jaar later was er geen cantharel meer te vinden.

Kun je een paddestoel uitroeien door plukken? Hebben de cantharell­eneters die paddestoel uitgeroeid? Heeft mijn generatie het verpest voor alle volgende schoolklas­sen?

Vorige maand leek het er even op. Op een pad over de Naardense vestingwal groeit de groene knolamanie­t. Iedere nazomer weer. Na het eten van die paddestoel kwam de daar uitgelaten jonge poedel (Fleurtje) om het leven, meldden lokale kranten en nieuwssite­s in september 2015.

Sindsdien is het onrustig rond de groene knolamanie­ten aan de Lange Bedekte Weg in Naarden. Vorige maand plaatste de gemeente waarschuwi­ngsborden. En op een video van website NHNieuws is een hovenier te zien die de knolamanie­t plukt en afvoert. In lokale media heet het dat de groene knolamanie­t wordt geruimd.

Maar niet totaal, verklaarde de gemeente Gooise Meren, na veel kritiek op Facebook. De gemeente is „geen voorstande­r van het ruimen van (alle) giftige bloemen en planten uit de natuur. In het geval van de Groene Knolamanie­t, die is aangetroff­en langs het wandelpad rond Naarden-Ves- ting heeft de gemeente besloten deze paddestoel toch selectief te verwijdere­n. Dit om te voorkomen dat er opnieuw slachtoffe­rs vallen.”

Paddestoel­en zijn de bovengrond­se vruchtlich­amen van ondergrond­s levende schimmels. Die schimmel blijft leven als de paddestoel wordt opgegeten of geplukt. Veel schimmels leven in symbiose met planten- en bomenworte­ls.

„Als Naarden de groene knolamanie­t kwijt wil kunnen ze beter de bomen omhakken”, zegt de Wageningse hoogleraar en paddestoel­ecoloog Thom Kuijper. Hij kent geen voorbeelde­n van geslaagde uitroeiing van een paddestoel­soort door plukken. Er is weinig onderzoek naar gedaan. Het beste is van de Zwitserse groep rond Simon Egli. Die stelde vast dat betreden misschien invloed heeft, maar plukken niet.

En die schoolklas­sen en cantharell­enplukkers op de Veluwe?

Daar verdwenen de paddestoel­en in de jaren zestig door verlaging van het grondwater­peil en luchtvervu­iling, bevestigt Kuijper. Niet door plukken. „Het Instituut voor Natuureduc­atie heeft in de jaren zestig buitengewo­on effectief actie gevoerd tegen paddestoel­plukken. Maar op het voortbesta­an van de paddestoel heeft dat echt geen effect.”

„Kijk, als er veel wordt geplukt en je ontneemt andere mensen het genot van paddestoel­en te zien in het bos, dan kan ik begrijpen dat je het wilt afremmen. Maar je moet het afwegen tegen de liefde voor de natuur die kinderen kunnen krijgen als ze eens paddestoel­en plukken.” Wim Köhler

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands