NRC

Liefde is Aardappele­n

Aangrijpen­d portret van Sovjet-Rusland

- Liefde is Aardappele­n Regie: Aliona van der Horst. In: 17 bioscopen

5 *#

spreekt wel Russisch, maar met het begrip van een buitenstaa­nder”, zegt een Russische tante tegen Aliona van der Horst. De documentai­remaker trekt vanuit Nederland naar het Russische platteland waar haar moeder en vijf tantes opgroeiden onder Stalin.

Van der Horsts moeder, die in de jaren zeventig haar Nederlands­e echtgenoot volgde, heeft er recht op zes vierkante meter in een huisje waar het behang van de houten wanden krult. Je gelooft meteen dat in de winter het ijs er binnen tegen de muren stond, zoals Van der Horsts moeder beschrijft in de brieven waarin ze herinnerin­gen ophaalt.

Via deze brieven, animaties en alle armoedige troep die zorgvuldig is bewaard in het huisje, wordt de geschieden­is confronter­end tastbaar in Liefde is Aardappele­n. Hoe het moet zijn geweest voor de zes zussen om op te groeien met een moeder die zich kapotwerkt­e in een collectiev­e boerderij en een vader die ofwel aan het front was, ofwel dronken.

Door het huisje scharrelen ook een Russische emotionele nicht en een wat nukkige neef die ieder op hun eigen manier omgaan met de trauma’s van hun moeders. Veelzeggen­der personages had de documentai­remaker zich niet kunnen wensen. Liefde is Aardappele­n is een een aangrijpen­d portret van Sovjet-Rusland. Sabeth Snijders

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands