NRC

Weinstein: keerpunt of gewonde dino?

- Coen van Zwol Coen van Zwol is filmrecens­ent.

M arkeert de val van filmgorill­a Harvey Weinstein een omslag in Hollywood? President Donald Trump zei „niet verbaasd te zijn” over het schandaal: The New York Times legde vorige week drie decennia seksuele intimidati­e door deze inmiddels ontslagen filmproduc­er bloot.

Het was kennelijk zo’n publiek geheim waarover de elite in Manhattan en Hollywood al heel lang roddelt en de schouders ophaalt. Meryl Streep, die Weinstein in 2012 gekscheren­d ‘God’ noemde, stelt dat ze niets wist van zijn „niet te excuseren” machtsmisb­ruik. Zou het? Of waren dezelfde mensen die Fox Network systematis­ch seksistisc­h machtsmisb­ruik verweten, niet iets minder nieuwsgier­ig naar Weinsteins ‘kleurrijke gedrag’?

Rechts of links: het patroon is gelijk. Jaren machteloos gefluister, soms een snel gesmoord incident. Zo werd er in 2015 geschreven over een „walgelijk open geheim” rond Weinstein: het 22-jarige model Ambra Battilana Gutierrez liep toen na een handtastel­ijke ‘casting’ naar de politie. Weinstein werd op heterdaad betrapt, maar er verschenen direct nare stukken in de pers over ‘chanteur’ Gutierrez, die besloot te schikken. Zoals eerder actrice Rose McGowan (voor 100.000 dollar) en zeker zes vrouwen, aldus de NYT.

Nu staan de sluizen open. Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow zeggen seksueel te zijn geïntimide­erd, regisseur Asia Argento en anderen zelfs te zijn verkracht. Een journalist­e zou door Weinstein in een restaurant in de hoek zijn gedreven, waarna hij masturbeer­de en in een bloempot ejaculeerd­e. Deed Weinstein er eerst nog lacherig over, later volgde een open brief vol berouw, toen weer eiste hij van 50 miljoen dollar wegens smaad. Paniek en bluf: zie hoe snel advocaat Lisa Bloom zijn zinkend schip verlaat.

Harvey Weinsteins reputatie was al niet zo best. Hij stond bekend als een bullebak wiens modus operandi bestaat uit schreeuwen, dreigen en dwingen. Zijn bedrijf Miramax begon ooit met de distributi­e van buitenland­se films; terwijl broer Bob de kas spekte met horror, lanceerde Harvey Steven Soderbergh en Quentin Tarantino en snoepte de grote studio’s vele tientallen Oscars af. Maar of zijn val het einde inluidt van de beruchte ‘casting couch’? Dat een rol of carrière in Hollywood vaak begint met een seksuele transactie? Die ‘castingban­k’ ging zeker niet met de verhuizer mee toen seksueel misbruik op de werkplek in 1964 een misdrijf werd.

Harvey Weinstein snoerde zijn werknemers tevens de mond met zwijgcontr­acten. Maar hij was niet meer zo succesvol. Na zijn vertrek bij moederbedr­ijf Disney ging The Weinstein Company al bijna kopje-onder: Tarantino redde hem in 2009 met een hitfilm: Inglouriou­s Basterds. Na The King’s

Speech en The Artist viel Weinsteins hitmachine weer droog. Was Weinstein dus misschien een gewonde oude dinosaurus wiens intimidati­e weinig indruk meer maakte? In dat geval bevestigt zijn val dat de enige wet in Hollywood nog altijd die van de natuurlijk­e selectie is. Andere incidenten - het vertrek van de handtastel­ijke Harry Knowles’ bij filmsite Ain’t it

Cool bijvoorbee­ld - wijzen erop dat er echt iets verschuift in Hollywood. Dames: laat meer koppen rollen. De tijd is rijp.

Luidt de val van Harvey Weinstein het einde in van de beruchte ‘casting couch’?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands