NRC

Sporthelde­n blijken complexe kerels

- André Waardenbur­g

Borg

/McEnroe begint met een scène waarin Björn Borg zijn autosleute­ls kwijt is en door Monaco moet lopen om thuis te komen. Hij wordt door iedereen herkend, behalve door een barman van het café waar hij even naar binnen vlucht. Die laat hem kratjes en dozen sjouwen, in ruil voor het kopje koffie dat Borg er drinkt – ook zijn portemonne­e is zoek. Borg geniet van zijn anonimitei­t. Het moment staat in schril contrast met zijn aankomst in Wimbledon, waar hij wordt opgejaagd door fans en fotografen.

Borg/McEnroe gaat over het Wimbledon-toernooi van 1980, het moment waarop de populaire Björn Borg voor de vijfde achtereenv­olgen- de keer Wimbledon kan winnen. Kan hij de torenhoge verwachtin­gen waarmaken?

In de finale neemt hij het op tegen de Amerikaans­e tennisser John McEnroe. Diens opvliegend­e karakter – hij beledigt menig umpire en schopt stennis over alles – wordt tegenover dat van ijskonijn Borg geplaatst. Eeuwig twijfelaar Borg is de controlefr­eak die alles volgens rituelen doet, zijn rackets obsessief test en in een koele kamer slaapt zodat zijn hartslag laag blijft. Driftkop McEnroe is veel relaxter, die gaat gewoon naar de bar en is arrogant genoeg om aan het begin van het toernooi al te weten dat hij in de finale tegen Borg zal spelen.

De twee lijken dus volkomen te- genoverges­teld, maar flashbacks laten zien dat het anders ligt: de rivalen verschille­n niet zoveel van elkaar. De kalmte van Borg is schijn, evenals de arrogantie van McEnroe. Deze aandacht voor de mens achter de topsporter maakt van het ingenieus gemonteerd­e Borg/McEnroe veel meer dan een sportfilm.

Bovendien is hij uitstekend gecast. Sverrir Gudnason lijkt als twee druppels water op Borg en Shia LaBeouf lijkt misschien niet heel erg op McEnroe, wel heeft hij eenzelfde soort imago als McEnroe: controvers­ieel, grillig, onvoorspel­baar. Jammer dat hij minder aandacht krijgt dan Borg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands