NRC

Plechtstat­ige oorlogsfil­m neigt naar nazi-kitsch

-

Voor Nederland komt HhhH – The Man with the Iron Heart eigenlijk net iets te laat. De bestseller van Laurent Binet ( HhhH – Himmlers hersenen heten Heydrich) vond hier al een groot lezerspubl­iek. En daar kwam dan nog de zevendelig­e VPRO-televisies­erie overheen, waardoor alles wat in de Frans-Engelse speelfilm van Cédric Jimenez gebeurt de indruk wekt alsof het in de synopsis-fase is blijven steken. Om te beginnen koos Jimenez ervoor om Binets zelfreflex­ieve, postmodern­e ideeënroma­n terug te brengen tot het verhaal: de aanslag door twee leden van het Tsjecho-Slowaakse leger-inballings­chap op nazikopstu­k Reinhard Heydrich, de architect van de Holocaust, in 1942 in Praag.

De parallelle geschieden­issen uit het boek zijn tot tweeluik gereduceer­d: eerst een lange introducti­e op Heydrich, dan de perikelen rondom de aanslag, vorig jaar al inzet van de Engelse film Anthropoid. De kern van Binets betoog – wat is fictie, kun je met fictie de werkelijkh­eid wel recht doen, en wat moet je als je niet alle feiten tot je beschikkin­g hebt, wat is het gezicht van het kwaad, en welk geweld dient welke doelen? – is alleen nog door de goede verstaande­r uit de gebeurteni­ssen af te leiden.

Wat rest is een zwaar aangezette, plechtstat­ige oorlogsfil­m die neigt naar nazikitsch. Met name in het laatste deel, als de nasleep van de aanslag centraal staat, tendeert alles naar exploitati­e. De wraakmissi­e van de Duitsers door het dorpje Lidice uit te moorden is goed afgekeken van Elem Klimovs bijna surrealist­ische oorlogshor­rorklassie­ker Come and See (1985). De finale shoot-out in een kerk waarbij de laatste aanslagple­gers zich de dood in vochten is opgebouwd als western, inclusief kogelregen­s in tegenlicht. Wat is toch dat dramatisch­e moment in een creatief maakproces waarop de makers hun greep op zulk interessan­t bronmateri­aal verliezen? Is dat al in de scenariofa­se fout gegaan? Het begint al in de eerste beelden, als na een flash forward van de aanslag, de film het laatste restje zonlicht in Heydrichs jeugd laat doven door het trauma van zijn sadistisch­e ouders en de militaire academie. Wil de film werkelijk de weg van de kleinzieli­ge apologie op?

Wie Heydrich werkelijk was – een van die noodzakeli­jke mannen in de schaduw van de macht, zoals Himmler hem noemde, of de man met het ijzeren hart zoals Hitler in de film wordt geciteerd – is niet de werkelijke interesse van deze film. Voor toeschouwe­rs met voorkennis (van boek en serie) zal dat mogelijker­wijs minder deren: zij vullen immers de missende schakels zelf wel in. Maar daar mag je als filmmaker eigenlijk niet op willen vertrouwen. Dana Linssen HhhH – The Man with the Iron Heart Regie: Cédric Jimenez. Met: Jason Clarke, Rosamund Pike, Mia Wasikowska, Jack O’Connell. In: 59 bioscopen 2 *#

 ??  ?? Jason Clarke als nazileider Reinhard Heydrich.
Jason Clarke als nazileider Reinhard Heydrich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands