NRC

IMF: groei van de wereldecon­omie maskeert problemen

Dat het goed gaat met de economie moet voor beleidsmak­ers geen reden zijn zich in slaap te laten wiegen, aldus het IMF.

- Door onze redacteur

Maarten Schinkel

Crisis, welke crisis? Tien jaar nadat de eerste schokken de bijna-ineenstort­ing van het financiële systeem in 2008 hadden aangekondi­gd, is de wereldecon­omie bezig met een inhaalspur­t. Het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) stelde dinsdag bij de publicatie van zijn half- jaarlijkse World Economic Outlook zijn verwachtin­gen voor dit en volgend jaar naar boven bij.

Opwaarts gingen de eurozone, China, Japan, de opkomende landen in Oost-Europa en Rusland. Dat compenseer­de ruimschoot­s de neerwaarts­e bijstellin­gen voor onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en India.

De wereldhand­el gaat opwaarts, de investerin­gen en de productie doen het goed. Het vertrouwen van ondernemer­s en consumente­n zit flink in de lift. In de Verenigde Staten staat de centrale bank op het punt het zeer ruime monetaire beleid van de afgelopen jaren terug te draaien. In de eurozone, die jaren achter- loopt, zal dit beleid hoogstwaar­schijnlijk begin volgend jaar langzaam worden ingeperkt.

De groeispurt is wel betrekkeli­jk. De groei van de mondiale economie bedraagt dit jaar 3,6 procent en volgend jaar 3,8 procent. Dat is, met de crisis in het achterhoof­d, een weelde. Vergeleken met wat daarvóór normaal was, met jaren van meer dan 4 procent en soms meer dan 5 procent groei, steken de cijfers echter zwak af.

Volgens Maurice Obstfeld, de chefeconoo­m van het IMF, maskeert de huidige conjunctur­ele opleving dieper liggende problemen met de welvaartsg­roei. In de geïndustri­aliseerde wereld groeide de economie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands