NRC

De tassen waren duurzaam, de ondernemin­g was dat niet

- Nelleke Koops

e fairtrade-tassenlijn was nooit van de grond gekomen. De tassen werden in Indonesië van plastic zwerfafval gemaakt en zouden in Nederland worden verkocht. In het eerste jaar was de verkoopopb­rengst 214 euro en het netto resultaat 638 euro negatief. Het jaar daarna klom de opbrengst omhoog naar 1.700 euro en het resultaat naar 78 euro negatief. Het jaar daarop ging de gezondheid van de oprichtste­r achteruit en kwam er een einde aan haar tassenacti­viteiten.

De vrouw had haar inkomsten opgegeven als winst uit ondernemin­g en daarbij aanspraak gemaakt op belastingv­oordelen voor ondernemer­s, zoals de startersaf­trek. Maar de Belastingd­ienst stelde vast dat er slechts sprake was van (negatief) resultaat uit overige werkzaamhe­den.

De rechtbank Den Haag was evenmin overtuigd en overwoog dat de vrouw niet had aangetoond dat de tassenlijn „een duurzame organisati­e van kapitaal en arbeid is, gericht op het behalen van winst”. Ook miste de rechtbank een onderbouwi­ng van het aantal gewerkte uren, waardoor de vrouw niet aan het urencriter­ium voldeed van minimaal 1.225 aan het bedrijf besteedde uren per jaar.

In hoger beroep voert de vrouw aan dat ze eigen geld erin heeft gestoken en dat ze met behulp van een website en flyers heeft geprobeerd de tassen onder de aandacht te brengen. De tassenlijn bevond zich weliswaar nog in de opstartfas­e, maar was dus wel degelijk gericht op de lange termijn. Dat ze ziek zou worden had niemand kunnen voorzien.

Maar het Haagse Hof is onverbidde­lijk. Er is sprake van een „kortstondi­ge, verlieslat­ende activiteit van verwaarloo­sbare omvang”. De vrouw geldt niet als ondernemer. ECLI:NL:GHDHA:2017:2609

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands