NRC

‘Franse kerncentra­les kwetsbaar voor aanval’

-

Koelbaden van Franse kerncentra­les zijn „zeer kwetsbaar” bij een eventuele terroristi­sche aanslag. Dat concludeer­t een groep internatio­nale wetenschap­pers in een dinsdag door milieuorga­nisatie Greenpeace aan de Franse autoriteit­en overhandig­d rapport. Om kwaadwille­nden niet op ideeën te brengen, is de precieze tekst niet publiek gemaakt.

Terwijl de 58 kernreacto­ren in Frankrijk beschermd worden door betonwande­n van 60 centimeter tot 1 meter dik, zijn de zogenoemde splijtstof­bassins (waarin splijtstof­staven afkoelen) met zo’n 30 centimeter beton aanzienlij­k fragieler. Met een anti-tankwapen of een vliegtuig kan zo een grote kernramp veroorzaak­t worden. Hetzelfde zou volgens de onderzoeke­rs gelden voor de Belgische kerncentra­les in Doel en Tihange.

Om de veiligheid te verbeteren is volgens Greenpeace 140 tot 222 miljard euro nodig, geld dat het Franse energiebed­rijf EDF niet heeft. Maar volgens EDF zijn afdoende maatregele­n genomen: de gendarmeri­e bewaakt de kerncentra­les 24 uur per dag sinds in 2015 overal in Frankrijk drones boven kerncentra­les opgemerkt werden.

75 procent van de Franse stroom komt uit kernenergi­e. Greenpeace poogt al langer aan te tonen dat dat afgezien van de veiligheid­s- en milieurisi­co’s ook om economisch­e redenen niet houdbaar is. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands