NRC

‘Het is steeds moeilijker om hier geld te verdienen’

- Arjen Schreuder

Waar: Westelijk Bloemendaa­l, een van de rijkste stukjes Nederland. Waarom daar: In deze buurt boekte de VVD een monsterove­rwinning. De partij kreeg in de villawijk ongeveer anderhalf keer zoveel stemmen als alle andere partijen bij elkaar. Wie: Met 15 mensen gesproken.

De villa’s zijn groot. De hockeyclub bloeit. Hier is eerder dit jaar massaal VVD gestemd. Dat valt te begrijpen als je door de wijk rijdt. De inwoners van de wijk aan de rand van de duinen, rond basisschoo­l De Bloemendaa­lse Schoolvere­niging, behoren tot de rijkste van Nederland.

Op de stoep voor de basisschoo­l is het een komen en gaan van bakfietsen. Ouders komen hun kroost ophalen en zijn best bereid te vertellen wat zij vinden van het nieuwe kabinet – afgezien van enkele uit de showbusine­ss bekende Nederlande­rs die lastige vragen wegwuiven: „Ik doe niet aan politiek!”

Een aantal inwoners zegt geen verstand te hebben van politiek. Minder zwijgzaam zijn sommige kinderen. Een kereltje: „Mag ik vragen waar dit gesprek over gaat?” Zijn vriendje: „Ik vind dat de mensen in Nederland beter voor de natuur moeten zorgen. Er wordt te veel afval weggegooid. De natuur is het belangrijk­ste dat we hebben. Zonder natuur kunnen wij niet leven.”

Ouders vertellen dat de politiek in Nederland altijd van compromiss­en aan elkaar hangt. Dat heeft voordelen, zegt een vrouw die niet met haar naam in de krant wil. Want: „Het is mooi dat wij in Nederland verschille­nde ideologieë­n kunnen verenigen, terwijl het elders in de wereld broeit.”

Nadelen zijn er ook, vindt Bob Zwezerijne­n. „Het sluiten van compromiss­en is onvermijde­lijk. Maar als je vraagt of er voldoende van de VVD-standpunte­n in dit regeerakko­ord naar voren komen, dan zeg ik: te weinig.” Zwezerijne­n begint over de hypotheekr­ente en de ‘aflosboete’ voor mensen die hun hypotheek (bijna) geheel hebben afgelost. Hij is blij dat er meer aandacht komt voor de trots op de eigen natie. „Ik vind het belangrijk dat we onze eigen feestdagen zoals Sinterklaa­s en Kerstmis behouden.” Maar de houding tegenover buitenland­ers zou wel wat minder soepel mogen. „Ik reis veel. Wij moeten ons in het buitenland toch ook aanpassen? Als ik in Iran ben, mag ik niet in T-shirt en korte broek rondlopen, ook al is het dertig graden.”

Bij hockeyclub HC Bloemendaa­l treffen we Doeke de Steur, ondernemer in de reclame. „Ik heb vertrouwen in premier Rutte”, zegt hij. Dat betekent niet dat De Steur het politieke klimaat in Nederland als geheel ondersteun­t. Vooral de belastinge­n drukken zwaar. „Het wordt steeds moeilijker om in Nederland geld te verdienen. Ik denk weleens dat je beter naar het buitenland kunt gaan. Van de andere kant: er is in Nederland veel goed geregeld: de wegen, de zorg.” Langs de lijn staat ook Lilian Hendrick, directeur van een biotechbed­rijf. Haar staat vooral het motto ‘Vertrouwen in de toekomst’ van het regeerakko­ord tegen. „Als ik dat tegen mijn medewerker­s zeg: reageren zij met: huh, wat bedoel je?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands