NRC

Iemand inhuren om je Ikea-kast in elkaar te laten zetten, wordt steeds populairde­r

In de VS kun je iemand inhuren om je Ikea-meubel in elkaar te zetten. Ook in Nederland zijn klusjespla­tforms in opkomst.

- Door onze medewerker Francisca Wals

Another day, another dollar is het levensmott­o van Jermaine Ellis. Elk van zijn meer dan duizend YouTube-vlogs begint hij ermee. Daarin geeft hij een fascineren­de inkijk in zijn leven als fulltime gig worker in San Francisco. Elke dag zoeft hij op zijn elektrisch­e skateboard van de ene naar de andere klus. Gisteren was het dozen inpakken en eten bezorgen, vandaag brengt hij een auto van A naar B en staat hij voor iemand twee uur in een rij. Zo’n 35 dollar (30 euro) per uur verdient hij daarmee. Hij leeft ervan.

Die klussen krijgt Ellis binnen via TaskRabbit. Dat is een digitaal platform waarop mensen die wel geld maar geen tijd of vaardighed­en hebben, oproepjes kunnen plaatsen voor hulp bij dingen die toch echt gedaan moeten worden. De was bijvoorbee­ld, of het snoeien van de heg. Dat ene plankje ophangen of het in elkaar zetten van een Ikea-bureau. Eind september werd bekend dat Ikea TaskRabbit heeft overgenome­n. Voor hoeveel geld willen beide partijen niet zeggen, maar de schattinge­n liggen rond de 120 miljoen dollar.

Want TaskRabbit is een hit. De afgelopen jaren surfte het mee op het succes van de deel- en gig-economie: mensen raken steeds meer gewend om spullen, diensten en huizen met andere particulie­ren uit te wisselen, in plaats van ze te huren of kopen van gevestigde bedrijven. Een paar miljoen gebruikers heeft TaskRabbit nu in de veertig Amerikaans­e en Britse steden waarin het actief is. Zestigduiz­end daarvan zijn van top tot teen gescreende ‘taskers’ die de klussen doen. 10 procent verdient daar net als vlogger Ellis een volledig inkomen mee.

Twee start-ups in een

In Nederland gaat het allemaal wat minder hard. Uber en Airbnb hebben hier een flinke vinger in de pap, maar een vreemde je Ikea-meubels in elkaar laten zetten vinden we nog een beetje eng, zo lijkt het. Toch ziet onderzoeks­bureau Kaleidos een trend: waar in 2013 nog maar 10 procent van de Nederlande­rs het geen probleem vond om klussen of spullen bij vreemden af te nemen, was dit vorig jaar 34 procent.

En dat merken ze bij de Nederlands­e equivalent­en van TaskRabbit, waarvan Croqqer en AnyJobby de bekendste zijn. Croqqer begon in 2013, heeft nu zo’n tienduizen­d gebruikers en groeit langzaam maar gestaag. Nieuwkomer AnyJobby heeft nog maar een paar honderd gebruikers, maar harkte onlangs wel z’n eerste investerin­g binnen. „Nu kunnen we echt gaan schalen”, zegt AnyJobby-oprichter Niels van Straaten. Wie een dergelijk platform begint heeft eigenlijk twee start-ups in één volgens hem: „Je moet klussers én afnemers van die klussen aantrekken.”

Dat laatste is dus nog lastig. Zo zou ‘Jobber’ Axel Visser (46) uit Leiden best twee klussen per week willen klaren, maar dat waren er in het afgelopen halfjaar in totaal vijf. Een paar jaar geleden doekte hij zijn bedrijf dat campers bouwde op. Sindsdien heeft hij geen werk, maar wél een schuur vol gereedscha­p, dat hij uitleent via deelplatfo­rm Peerby. Hij stuitte op iemand die een kettingzaa­g nodig had voor een omgewaaide boom. Uitlenen ging het hem wat ver – toch gevaarlijk, zo’n ding – maar hij wilde zelf wel even komen zagen. „Wist je dat je hier ook geld mee kunt verdienen”, had die man toen gevraagd. Waarop Axel Visser zich inschreef bij AnyJobby. Zijn eerste klus was bij een fysiek gehandicap­te man uit Den Haag, „ene Bert”. Zes uur lang zette Visser Ikea-meubels in elkaar, 225 euro kreeg hij ervoor. En het was hartstikke gezellig: „Bert bleef erbij zitten, en vroeg om de drie minuten of ik nog koffie wilde.”

Voor Axel Visser is het niet zo gek om anderen op die manier te helpen. Hij komt uit Twente, daar kennen ze het ‘naoberscha­p’ of nabuurscha­p: de mensen om je heen met raad en daad bijstaan. „Leuk meegenomen dat ik er af en toe wat geld mee verdien.”

Dat geldt ook voor Richard Thoolen (52) uit Werkhoven. Hij is webdesigne­r en was een paar jaar geleden op zoek naar manieren om zijn portfolio uit te breiden en de uurtjes die hij overhad te vullen. Via Google kwam hij bij Croqqer terecht. Op dat platform kunnen mensen ook vrijwillig klussen klaren, of iets anders ervoor ontvangen dan geld. Zo maakte Thoolen een site voor een stel met een shiatsu-massagepra­ktijk, in ruil voor zes behandelin­gen. En werd hij voor het maken van een webwinkel betaald in hippe onderbroek­en, voor zijn zoon. Soms maakt hij een website voor geld, maar rijk wordt hij er niet van: via Croqqer werkt hij een stuk goedkoper dan voor andere opdrachtge­vers, zegt Thoolen. Maar daar staan dan weer een groter klantenbes­tand en nieuwe ervaringen tegenover.

Sociale cohesie verhogen

Bij Croqqer gaat het niet om „snelle euro’s”, vertelt oprichter Rob van de Star. Het is zijn missie om mensen bij elkaar te brengen, om zo „de sociale cohesie te verhogen”. „Jij snoeit de heg, ik bak een taart – dat principe.” Zo’n vier miljoen ‘inactieven’ telt Nederland nu, van wie veel niet op zoek zijn naar een baan, maar wél iets kunnen doen voor een buurtgenoo­t. Croqqer is een ‘ Benefit Corporatio­n’; het bedrijf ontving deze certificer­ing omdat het bijdraagt aan maatschapp­ij en milieu. Maar er wordt ook winst gemaakt: van de betaalde klussen – zo’n 50 procent van het totaal – ontvangt Croqqer 20procent van het bedrag.

AnyJobby’s Niels van Straaten maakt bewust geen ruimte voor vrijwillig­e klussen. Dat komt zakelijker en profession­eler over, denkt hij. Voor elke klus rekent hij 15 procent commissie, en die kosten gemiddeld 70 à 80 euro. Another day, another dollar – maar wél om AnyJobby te verbeteren. Met een mobiele app, bijvoorbee­ld, en meer marketing voor meer klussen. Enhij moet er natuurlijk ook zelf van kunnen leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands