NRC

Impasse bij Brexit, ‘no deal’ dreigt nu

De onderhande­lingen over de Britse exit uit de EU zijn vastgelope­n, onder meer over financiële verplichti­ngen. Dat is niet alleen tactiek. Volgens EU-man Barnier willen de Britten eerdere toezegging­en van premier May ‘niet concretise­ren’

- Door onze correspond­enten Stéphane Alonso en Melle Garschagen

Nu de Brexitonde­rhanBRUSSE­L/LONDEN. delingen zijn vastgelope­n wordt in Londen en Brussel de vraag gesteld: hoe nu verder? Donderdaga­vond telefoneer­de ‘Europees president’ Donald Tusk met de Britse premier Theresa May. En in de Britse politiek groeit de bezorgdhei­d: oppositiep­artij Labour riep de regering op als noodmaatre­gel een extra ronde onderhande­lingen te plannen.

Dat de gesprekken zouden vastlopen, hing al weken in de lucht. Het was dan ook geen verrassing dat EU-onderhande­laar Michel Barnier en zijn Britse tegenpool David Davis na afloop van de vijfde gespreksro­nde donderdag weer langs elkaar heen spraken. Barnier sprak van „een impasse”. Davis riep EUleiders op het onderhande­lingsmanda­at van de Fransman „te versoepele­n” om ook over de toekomstig­e handelsrel­atie te praten.

De impasse is deels tactiek. De gesprekken over de Britse eindafreke­ning zijn een zerosum game en dus hard tot het bittere eind. Tijdens haar recente toespraak in het Italiaanse Florence opperde premier May dat er een tweejarige transitiep­eriode moet komen en dat het Verenigd Koninkrijk tot het einde daarvan aan zijn verplichti­ngen zal blijven voldoen. Volgens Barnier wilden de Britse onderhande­laars deze week „niet concretise­ren” wat May voor ogen heeft.

Twee keer zo rampzalig voor Nederland

Het dispuut gaat erover dat de Britse verplichti­ngen doorlopen tot ver na 2021. EUdiplomat­en schatten dat tot dat jaar nog maar 25 tot 30 procent van de Britse openstaand­e rekening voldaan zal zijn. Volgens Barnier is het nakomen ook een kwestie van wezenlijk vertrouwen.

Toch is de impasse meer dan dan theater. Er is weinig vooruitgan­g op de dossiers waar wél een gemeenscha­ppelijk belang is, zoals het garanderen van de rechten van EU-burgers in het VK en vice versa, en de Ierse grens. Daarvan zeggen de Britten dat vooruitgan­g mogelijk is als de toekomstig­e handelsrel­atie aan bod komt, aangezien die het douaneregi­me op de grens bepaalt.

De EU-landen zijn eensgezind. De vraag is of dit zo blijft. Zo zit Nederland anders in deze kwestie dan landen met aanzienlij­k minder grote handelsbel­angen. De Rabobank voorspelde donderdag dat een harde Brexit twee keer zo rampzalig voor Nederland kan uitpakken als eerder gedacht.

Het beroep dat Davis doet op EU-leiders lijkt erop gericht om het sluiten van de rijen te verbreken. De kans dat dit nu lukt, is klein. Uit gelekte stukken blijkt vooralsnog dat EUleiders de conclusie van Barnier overnemen en volgende week tijdens een EU-top het dossier ‘toekomstig­e handelsrel­atie’ doorschuiv­en naar december. May zal na die top met lege handen huiswaarts keren.

Ze kan zich die tegenslag niet permittere­n. Haar politieke krediet is niet alleen onvoldoend­e om in Brussel compromiss­en te sluiten, haar premiersch­ap hangt na het gestuntel op het partijcong­res aan een zijden draad. Tevens kampt zij met een decennia-oud euvel: verdeeldhe­id die is aangewakke­rd door een euroscepti­sch smaldeel binnen de Tories. Het idee van David Cameron dat die ruzie kon worden beslecht met een Brexit-referendum, bleek een vergissing. Brexit heeft de Conservati­even dieper verdeeld, met nu als twistpunt hóé de Britten de EU verlaten. „Het gevolg is dat EU-leiders niet weten of de uitspraken van May wel door haar partij en ministersp­loeg worden gesteund”, zegt Keir Starmer, de ‘schaduwmin­ister’ van Labour voor Brexitzake­n, tegen enkele buitenland­se journalist­en.

Starmer waarschuwt dat de EU ervoor moet waken de zwalkende Britse regering uit te buiten. „Als de EU zich te agressief opstelt, zal dat in het VK leiden tot een sterkere roep de EU zonder deal te verlaten. Daar wordt niemand beter van.”

Toch dringt dat scenario zich op. In Brussel zei minister Davis dat Londen 250 miljoen pond opzij zet om no deal voor te bereiden. „We streven er niet naar, maar we maken overal plannen voor.” Barnier waarschuwd­e dat „geen deal een heel slechte deal” zou zijn, maar dat de EU „klaar zal staan om alle eventualit­eiten het hoofd te bieden”.

Britten zetten 250 miljoen pond opzij voor een

no deal - scenario: ‘We maken overal plannen voor’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands