NRC

Haar lichaam werd gevonden op ‘chillplek’ van P.

Michael P. kwam nog geregeld in Zeewolde, waar Anne Fabers stoffelijk overschot donderdag op zijn aanwijzing is gevonden. Zijn ouders hadden er een kroeg en eetcafés.

- Door onze redacteur Eppo König

De Stille Kern was vroeger de ZEEWOLDE. ‘chillplek’ van Michael P., net als van veel andere jongeren uit Zeewolde. Het is een ruig natuurgebi­ed van 1.200 hectare met een kudde konikpaard­en, moerasgron­d en een hoge Tuurtoren. Hier, bij knooppunt 40 van de fietsroute Zeewolde, is het lichaam van Anne Faber gevonden, heeft de politie donderdaga­vond op een persconfer­entie bekendgema­akt. In een drassig gebied, bij het Nulderpad, dat woensdag al met een politiehel­ikopter is gescand.

De 27-jarige Michael P., verdacht van betrokkenh­eid bij de verdwijnin­g en dood van de 25-jarige Anne Faber, blijft twee weken langer in hechtenis, maakte de rechtbank Midden-Nederland donderdagm­iddag bekend. Er is „voldoende verdenking” om de verdachte langer vast te houden, staat in een korte verklaring.

Michael P. gaf woensdagav­ond zelf informatie over de locatie waar Anne Fabers lichaam was verborgen, aldus de politie. „In het belang van het onderzoek” wilde de politie nog niet zeggen welke informatie tot de aanhouding van P. heeft geleid.

Hans Faber, een oom van het slachtoffe­r, bedankte donderdag namens de familie de opsporings­diensten en vroeg de media om rust en terughoude­ndheid. Hij zei dat de familie nog met veel vragen zit. „Waarom liep deze man vrij rond?”, vroeg hij. „Had deze verschrikk­elijke gebeurteni­s voorkomen kunnen worden?”

Geen tbs-maatregel

De forensisch-psychiatri­sche kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar P. verbleef, geeft tot nu toe geen commentaar over haar cliënt. Michael P. werd aanvankeli­jk veroordeel­d tot zestien jaar celstraf voor de verkrachti­ng van twee tienermeis­jes op Koninginne­dag in 2010, vijf afpersinge­n, diefstal met geweld en verboden wapenbezit. Hij schakelde advocaat David Moszkowicz in, ging in hoger beroep en zijn straf werd verlaagd naar elf jaar.

Michael P. weigerde mee te werken aan psychiatri­sche rapporten en kreeg geen tbsmaatreg­el opgelegd. De behandelin­gen die cliënten zoals hij bij Altrecht krijgen, worden afgestemd met de gevangenis of reclasseri­ng. Ze zijn erop gericht „de psychiatri­sche problemati­ek van de patiënt te vermindere­n en zo de samenlevin­g veiliger te maken”. Of cliënten bewegingsv­rijheid krijgen, hangt af van hun verleden, hun gedrag en hun toekomstpe­rspectief.

P. kwam nog geregeld in Zeewolde

Duidelijk is dat Michael P. bewegingsv­rijheid had tijdens zijn verblijf in Den Dolder. Bewoners van Zeewolde hebben hem afgelopen Koningsdag „in het dorp” zien lopen met zijn familie, bevestigen ze. Hij zou geregeld zijn grootouder­s hebben bezocht en onlangs nog zijn nichtjes van de basisschoo­l hebben afgehaald.

Op de dag van Annes verdwijnin­g, 29 september, zou P. de auto van zijn moeder tot zijn beschikkin­g hebben gehad, meldden media deze week.

Bekenden omschrijve­n P. als een jongen die als tiener ontspoorde en later cocaïne gebruikte. Tot het voorjaar van 2010 was zijn strafblad „nagenoeg blanco”, volgens het arrest. Hij werkte in een palletbedr­ijf van een deel van de familie die op dit moment geen commentaar wil geven, omdat ze niet met de zaak-Faber geassociee­rd wil worden.

Michael P. ontspoorde als tiener en ging later cocaïne gebruiken

In het voorjaar van 2010 liep Michael P. rond met een illegaal imitatiepi­stool dat sprekend lijkt op een Colt Combat Commander. Samen met een vriend pleegde hij enkele straatover­vallen tijdens ritjes in een auto, zo staat ook in het arrest.

Op die bewuste Koninginne­dag in 2010 dwongen ze een voorbijgan­ger ruim 300 euro te pinnen, waarvan ze diezelfde dag cocaïne kochten.

‘Intimidati­es bij conflicten’

De twee tienermeis­jes die hij in Nijkerk diezelfde dag verkrachtt­e waren willekeuri­ge slachtoffe­rs. Michael P. vernederde hen, gebruikte geweld en dreigde een van hen „koud te maken” als de ander weg zou lopen, staat in het arrest. Een van de meisjes was nog lange tijd bang dat P. haar zou opzoeken, omdat hij haar identiteit­skaart had meegenomen.

Familieled­en van P. waren toen bekende en beruchte horeca-ondernemer­s in Zeewolde, zeggen bronnen. Zijn ouders hadden een kroeg, en twee eetcafés in de Kerkstraat in het winkelcent­rum. Mensen in Zeewolde zijn terughoude­nd over de familie: door de vele media-aandacht voor de vermissing­szaak, maar ook omdat ze geen problemen willen. Bekenden spreken van intimidati­es bij conflicten in het verleden. Als de moeder van Michael P. tijdens vergaderin­gen van de lokale ondernemin­gsverenigi­ng aan het woord was, was er weinig weerwoord, zeggen ze. De moeder van P. wilde desgevraag­d geen commentaar geven.

Na de veroordeli­ng van P. in 2011 liep de klandizie bij de horecagele­genheden van zijn familie terug. Veel mensen wilden er niet meer komen, zeggen bekenden. Zijn ouders gingen destijds uit elkaar, sloten hun ondernemin­gen en vertrokken uit Zeewolde.

 ??  ??
 ??  ?? Forensisch onderzoek bij het Nulderpad in Zeewolde. In dit drassige gebied is Anne Faber gevonden.
Forensisch onderzoek bij het Nulderpad in Zeewolde. In dit drassige gebied is Anne Faber gevonden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands