NRC

Moddergooi­en en schelden voor de verkiezing­en

Op straat is bijna niet te zien dat er zondag in Oostenrijk verkiezing­en zijn. Op tv gaat het er wel heftig aan toe. De belangrijk­ste vraag: bij welk deel van Europa wil het land horen?

- Caroline de Gruyter

In de Neubaugass­e, een van de bekendste winkelstra­ten in hartje Wenen, duwt een man een bakfiets op de stoep, beplakt met groene stickers. In z’n eentje gaat hij folders uitdelen. Verderop staat een tentje van de communisti­sche partij KPÖ. Dat is het.

Hier op straat in de Oostenrijk­se hoofdstad is weinig tot niets te merken van verkiezing­skoorts. Voor politiek vuurwerk moeten de burgers afstemmen op de televisie. Avond na avond worden vanuit de studio’s debatten tussen de lijsttrekk­ers uitgezonde­n. En keer op keer leveren de onderlinge scheldpart­ijen nieuwe gespreksst­of op.

Oostenrijk, dat zondag naar de stembus gaat, staat voor een cruciale keuze. Veel analisten houden er rekening mee dat er een definitief einde komt aan de regering van de socialisti­sche SPÖ en de conservati­eve ÖVP, de klassieke coalitie die Oostenrijk na de Tweede Wereldoorl­og heeft opgebouwd en welvarend gemaakt. Hun decenniala­nge samenwerki­ng is de afgelopen maanden ontaard in een ordinaire ruzie. Zo erg werd het verbale moddergooi­en tijdens tv-debatten dat Alexander Van der Bellen, de Groene-politicus die in januari aantrad als president, zich genoodzaak­t zag de strijdende partijen tot de orde te roepen. Hij maande hen zich bewust te zijn van hun „staatspoli­tieke verantwoor­delijkheid”.

Achter de vraag of de coalitie komende zondag de nekslag krijgt, gaat een nog veel fundamente­lere vraag schuil: waar ligt Oostenrijk eigenlijk? Het land, dat in de tweede helft van 2018 voorzitter van de EU wordt, heeft tot dusver altijd een proEuropes­e koers gevaren. Maar dat kan ingrijpend veranderen als, zoals steeds aannemelij­ker wordt, na zondag een coalitie tussen de conservati­eve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ in de steigers wordt gezet. Zo’n samenwerki­ng, is de voorspelli­ng, zal ertoe leiden dat Oostenrijk zich voortaan gaat oriënteren op Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije – de conservati­ef-nationalis­tische Visegradla­nden die zich steeds meer afkeren van de Europese Unie. FPÖ-leider Heinz-Christian Strache laat er geen misverstan­d over be- staan: toetreding van Oostenrijk tot Visegrad zou in zijn ogen „leuk en goed” zijn. En een adviseur van ÖVP zei dat Oostenrijk „eindelijk eens moet accepteren dat het een Centraal-Europees en geen WestEurope­es land is”.

Geen vuiltje aan de lucht

Tot twee maanden geleden leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de regerende partijen in Oostenrijk. De conservati­eve ÖVP leidde in peilingen met rond eenderde van de stemmen, gevolgd door de socialiste­n onder leiding van de huidige bondskanse­lier Christian Kern, een voormalig topmanager bij de spoorwegen. Na een aanvankeli­jke opleving vorig jaar was de FPÖ weggezakt tot de derde plek.

Maar afgelopen augustus dook plotseling de naam op van een buitenstaa­nder in de Oostenrijk­se politieke arena, een man die nu in hoge mate lijkt te hebben bijgedrage­n aan de ontmanteli­ng van de Oostenrijk­se naoorlogse orde. Het gaat om de Israëlisch­e ondernemer Tal Silberstei­n. Silberstei­n, die onder andere in Roemenië wordt gezocht wegens zwendel met onroerend goed, verhuurde zichzelf eerder dit jaar aan de socialisti­sche SPÖ van bondskanse­lier Kern. In opdracht van die SPÖ zette hij voor 500.000 euro via Facebook een lastercamp­agne op, gericht tegen de jonge, charismati­sche conservati­eve politicus Sebastian Kurz, die afgelopen mei leider van de ÖVP werd. De truc was om net te doen alsof die campagne van extreem-rechts kwam, zodat niemand de socialiste­n zou verdenken.

In een van de filmpjes is te zien hoe Oostenrijk zou „islamisere­n” als Kurz de verkiezing­en zou winnen. Een ander filmpje, met antisemiti­sche connotatie­s, suggereert dat Kurz stiekem voor de Joodse filantroop George Soros werkt, die de grenzen wijdopen wil zetten voor vluchtelin­gen.

Eerder werkte Silberstei­n voor de voormalige Oekraïense premier Julia Timosjenko, de voormalige Israëlisch­e premier Ehud Olmert en Roemeense, Bulgaarse en Boliviaans­e politici. In de Amerikaans­e documentai­re Our Brand Is Crisis, uit 2005, zegt hij dat hij gevestigde partijen wil helpen om populisten – van links of rechts – onderuit te halen: „We moeten de dynamiek veranderen. We moeten negatieve campagnes tegen hen beginnen. We moeten hen van een zuivere kandidaat in een vieze kandidaat veranderen.”

Oostenrijk is altijd pro-EU, maar met coalitie van ÖVP-FPÖ zal dit anders worden

De affaire rond Silberstei­n kwam in augustus naar buiten, toen de zakenman in Israël werd opgepakt wegens witwassen en oplichting. Plotseling liep de geheime Facebook-campagne tegen Kurz spectacula­ir uit de rails. Iedereen wist dat Silberstei­n de SPÖ adviseerde. De partij nam meteen afstand van hem, de partijsecr­etaris stapte haastig op. Maar het mocht niet baten. Medewerker­s van Silberstei­n begonnen te praten, de afgelopen weken kwamen de media elke dag met onthulling­en, gestaafd met gelekte mails en sms’en.

De SPÖ verliest geloofwaar­digheid

De onthulling­en zijn vernietige­nd voor bondskanse­lier Kern, die vorig jaar zomer nog aantrad als een nieuwe en frisse leider die een kans kreeg van het electoraat. Niemand gelooft nog zijn verdedigin­g dat de conservati­eve ÖVP zelf achter de filmpjes zou zitten.

Maar de affaire beschadigt ook Kurz. Een medewerker van Silberstei­n heeft gezegd dat een woordvoerd­er van de conservati­eve leider hem afgelopen zomer 100.000 euro heeft geboden in ruil voor het overhandig­en van geheim campagnema­teriaal van de socialiste­n. Kurz ontkent dat vanzelfspr­ekend, en beide coalitiege­noten haten elkaar inmiddels zozeer dat ze elkaar voor het gerecht willen slepen.

Wie zal er nu profiteren van dit circus? Kurz (31), die in december 2013 de jongste minister van Buitenland­se Zaken in de EU ooit werd, alvorens in mei de teugels binnen de ÖVP in handen te nemen, heeft de partij van nieuw elan voorzien. Hij voert een harde koers tegen de komst van immigrante­n, verzet zich verbaal fel tegen een mogelijke Turkse toetreding tot de EU en hij hamert bijna elke dag op de gevaren van de islam. Dat heeft de popularite­it van de ÖVP geen kwaad gedaan. Geen wonder dat de socialisti­sche SPÖ hem in toenemende mate zag als een succesvoll­e populist die koste wat kost uitgeschak­eld moet worden. Tegelijker­tijd klaagde de extreem-rechtse FPÖ dat Kurz haar programma heeft gekaapt.

Maar na het uitbreken van de affaire-Silberstei­n worden de kaarten opnieuw geschud. De socialiste­n hebben inmiddels hun tweede plaats verloren aan de FPÖ. Daarmee is de kans gestegen dat Kurz met de FPÖ gaat regeren – een partij, opgericht door voormalige nazi’s, waarin sommigen, ook binnen de partijleid­ing, nog actief de pan-Germaanse gedachte propageren.

Oostenrijk als vijfde Visegradla­nd

Zo ontvouwt zich het scenario van Oostenrijk als vijfde Visegradla­nd – hoewel er binnen de ÖVP ook adviseurs zijn die de FPÖ wantrouwen. In de Weense salons wordt druk gedebattee­rd over de toekomstig­e koers. Niemand die de uitkomst kan voorspelle­n. In het moddergeve­cht op televisie tussen de leiders van SPÖ en ÖVP, waarbij bondskanse­lier Kern steeds agressieve­r wordt en zijn conservati­eve tegenstand­er Kurz steeds korzeliger, staat FPÖleider Heinz-Christian Strache er plotseling bij als de redelijkhe­id zelve. Plotseling is hij niet meer de grofgebekt­e provocateu­r.

„Strache poseert ineens als elder statesman”, zegt publicist Armin Thurnher, auteur van het boek Ach, Österreich! Europäisch­e Lektionen aus der Alpenrepub­lik. Maar of de kiezer daarin trapt, is volgens hem niet duidelijk. „Niets is duidelijk, ditmaal.”

In de Neubaugass­e moppert een voorbijgan­ger over de politici. Die zijn alleen maar bezig „elkaar vliegen af te vangen”.

 ??  ?? De Oostenrijk­se minister van Buitenland­se zaken Sebastian Kurz, van de conservati­eve ÖVP, neemt het onder meer op tegen de socialist en huidige bondskanse­lier, Christian Kern.
De Oostenrijk­se minister van Buitenland­se zaken Sebastian Kurz, van de conservati­eve ÖVP, neemt het onder meer op tegen de socialist en huidige bondskanse­lier, Christian Kern.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands