NRC

Stedelijk onderzoekt nevenactiv­iteiten directeur

Directeur Ruf van Stedelijk Museum heeft een eigen bv voor kunstadvie­s. Ruf geeft ook bruikleeng­evers van het museum advies. Op lijst nevenactiv­iteiten in jaarversla­g van Stedelijk ontbreekt Rufs adviesfirm­a

- Door onze redacteure­n Daan van Lent en Arjen Ribbens Reageren: onderzoek@nrc.nl

Naast haar baan als arAMSTERDA­M. tistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam runt Beatrix Ruf een kunstadvie­sbedrijf. Deze besloten vennootsch­ap, Currentmat­ters, maakte in Rufs eerste volledige jaar als directeur van het Stedelijk, in 2015, een winst van ten minste 437.306 euro. Dat blijkt uit het jaarversla­g dat bij de Kamer van Koophandel is gedeponeer­d.

Ruf en het Stedelijk willen geen vragen over de bv en mogelijke belangenve­rstrengeli­ng beantwoord­en. Verschille­nde van de private partijen die Ruf adviseert, fungeren regelmatig als bruikleeng­ever van kunstwerke­n in het Stedelijk.

Ferdinand Grapperhau­s, sinds begin deze maand voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk, heeft NRC wel een verklaring gestuurd. Daarin zegt hij de afspraken die zijn voorganger met Ruf over haar nevenactiv­iteiten maakte „de komende weken zorgvuldig te willen evalueren”. Grapperhau­s wil ook „de wijze waarop aan de afspraken uitvoering is gegeven de komende weken zorgvuldig toetsen”.

De toenmalige voorzitter, Alexander Ribbink, sprak in 2014 met Ruf af dat zij een aanstellin­g kreeg voor een volledige werkweek met een salaris conform de Wet normering topinkomen­s (maximaal 181.000 euro). Haar nevenactiv­iteiten mocht ze voortzet- ten, mits die in haar vrije tijd zouden gebeuren en niet zouden afdoen aan haar baan als directeur.

In het jaarversla­g van 2016 meldt Ruf twintig nevenactiv­iteiten in tien landen. Voor de helft betreft het jurylidmaa­tschappen. Op de lijst ontbreekt haar adviesbedr­ijf Currentmat­ters. Ook mist de Zwitserse uitgever Ringier, voor wie Ruf volgens officiële documenten werkt verricht.

Volgens het Amsterdams­e raadslid Marcel van den Heuvel (D66) had de bv van Ruf vermeld moeten worden in het jaarversla­g van het museum. „Rommelen, niet transparan­t zijn, dat schaadt het internatio­nale imago van het Stedelijk.” Het raadslid was in 2014 betrokken bij het maken van afspraken over transparan­tie van bestuur in het Stedelijk.

Van den Heuvel noemt het „irreëel” dat een museumdire­cteur in haar vrije tijd zoveel nevenactiv­iteiten heeft. „Een goedbetaal­de adviseur verdient 2.000 euro per dag. Dat betekent dat Ruf minstens tweehonder­d dagen advieswerk heeft gedaan naast haar voltijdsba­an.” Van den Heuvel gaat vragen stellen aan de wethouder. Ribbink wil geen vragen beantwoord­en over zijn afspraken met Ruf.

Recent raakten Ruf en het Stedelijk een paar keer in opspraak. Van een Zwitserse kennis leende de artistiek directeur een naar later bleek valse Mondriaan. Aan een andere kennis van Ruf, de Duitse verzamelaa­r Thomas Borgmann, betaalt het museum 1,5 miljoen euro voor zeven kunstwerke­n. Die stilgehoud­en aankoop bleek een voorwaarde voor een grote schenking. De gift bestaat overigens niet uit 600 werken, zoals het museum het presenteer­de, maar uit een stuk minder dan 200 kunstwerke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands