NRC

Laura H.: Mijn man wilde een aanslag plegen na terugkeer uit IS-gebied

-

Thomas Rueb

Ibrahim I., de man van terrorisme­verdachte Laura H., wilde in Nederland of een ander land een aanslag plegen. Dat heeft Laura H. donderdag gezegd tijdens de eerste dag van haar proces in de zwaarbevei­ligde rechtbank in Rotterdam. „Mensen doodschiet­en, dat vond hij het gaafst, want dat deed IS in filmpjes.”

Laura H. (21) keerde een jaar geleden terug uit Irak, waar zij zich met echtgenoot en kinderen had gevestigd in het kalifaat van Islamitisc­he Staat (IS). Nu staat zij in Rotterdam terecht op beschuldig­ing van onder meer deelname aan een terroristi­sche organisati­e. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag 35 maanden celstraf tegen haar, waarvan 24 voorwaarde­lijk. Ook omvat de eis een verbod van twee jaar op contact met media.

In 2015 was zij samen met haar man en twee kleine kinderen uit- gereisd naar het kalifaat van IS. Al gauw kreeg ze spijt en schakelde ze haar vader in om haar te helpen ontsnappen.

„Ibrahim wilde wel weg uit het kalifaat, maar niet terug naar Nederland”, verklaarde Laura H. in de rechtszaal. „Hij wilde de gevangenis niet in. Hij stond nog steeds achter IS. Zijn grootste wens was om een aanslag te plegen in Nederland of een ander Europees land. Soms had hij het over Turkije of Libanon. Waar maakte hem niet uit, denk ik.”

In juli 2016 deed Laura H. samen met man en kinderen een vluchtpogi­ng. Ibrahim raakte daarbij ge- wond en bleef achter in het grensgebie­d met Iraaks-Koerdistan.

Of Ibrahim I. (28) nog leeft, is onduidelij­k. In mei dook een filmpje op, geschoten in de Iraakse stad Mosul, van door milities gevangenge­nomen IS-strijders. Een van hen werd aanvankeli­jk door zijn familie herkend als Ibrahim. Latere filmpjes veroorzaak­ten weer twijfel daaraan. Het Nederlands­e consulaat in Erbil probeert al maanden bevestigin­g te krijgen van de identiteit van de strijder op het filmpje. Dat is nog niet gelukt, zegt een woordvoerd­er.

Laura H. is de eerste Nederlands­e vrouw die naar IS ging en daarvoor nu voor de rechter staat. Naar schatting verblijven nog tientallen Nederlands­e vrouwen, vaak met kinderen, in het kleine gebied dat nog in handen is van IS. Het nieuwe kabinet in Den Haag wil terugkeerd­ers langer gaan vasthouden, volgens het deze week gepresente­erde regeerakko­ord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands