NRC

17

-

procent van de patiënten kreeg vorig jaar een maagzuurre­mmer van de huisarts, het meest voorgeschr­even geneesmidd­el. wapen draagt, moet je je woordelijk­heid kennen.”

Joop H. zegt tegen de rechter niet meer te weten waarom hij acht keer op de wegrijdend­e Mercedes schoot. Door de spanning en angst van het moment is er een gat in zijn geheugen, kort na het eerste schot. Wat hij nog wel weet: de blik van de bestuurder die zijn stuur vastpakte en zich „klaarmaakt­e voor een aanrijding”.

Volgens Frank Koningsvel­d, advocaat van H., had de agent maar drie of vier seconden tijd om te beslissen of en hoe vaak hij zou schieten. „Dat is zo weinig, dan heb je menselijke­rwijs geen kans om rustig na te denken.”

Dat ziet het Openbaar Ministerie anders. Joop H. had niet zijn héle wapen hoeven leegschiet­en. Vandaar de strafeis: schuldigve­rklaring aan poging tot doodslag, zonder straf.

Wordt H. daarvoor veroordeel­d, dan bekijkt de politie of dat gevolgen heeft voor zijn functioner­en, zegt een woordvoerd­er.

Uitspraak over twee weken.

Regeerakko­ord

verant-

 ??  ?? Bram Endedijk
In het beklaagden­bankje van de Bredase rechtbank zit agent Joop H. De politieman, gekleed in uniform, is vandaag verdachte. Al drie jaar wacht hij op deze dag, de dag van zijn zitting. „Het is de omgekeerde wereld”, vertelt hij aan de...
Bram Endedijk In het beklaagden­bankje van de Bredase rechtbank zit agent Joop H. De politieman, gekleed in uniform, is vandaag verdachte. Al drie jaar wacht hij op deze dag, de dag van zijn zitting. „Het is de omgekeerde wereld”, vertelt hij aan de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands