NRC

ONDERTUSSE­N IN In Justitiepa­leis lagen oude bewijsstuk­ken letterlijk weg te rotten

- Anouk van Kampen

Het 19de eeuwse gebouw is er „bijna hallucinan­t” aan toe. De opslagplek is woensdag gesloten. at het Justitiepa­leis in Brussel onderhoud behoeft, zal niemand zijn ontgaan die het door vervuiling zwartgebla­kerde gerechtsge­bouw de afgelopen 28 jaar zag. Zo lang staat het gebouw al in de steigers. De steigers waren onlangs zelf ook aan restaurati­e toe. De situatie aan de binnenkant is zo erg dat de opslagplek van het paleis sinds woensdag gesloten is.

De kelder van het 19de-eeuwse gebouw, ooit het grootste ter wereld, ligt vol met bewijsstuk­ken uit rechtszake­n: munitie, wapens, lichaamsde­len op sterk water, Picasso’s en computers – 12.000 vierkante meter in totaal. Voortaan moet de Brusselse politie dat bewijsmate­riaal elders bewaren. De veiligheid en gezondheid van medewerker­s staan op het spel, zegt Anouk Devenyns, persrechte­r van de Nederlands­talige Brusselse rechtbank. Nadat op maandag het Franstalig­e deel besloot de opslagplaa­ts te sluiten, volgde haar deel dinsdag.

De situatie in de opslagruim­tes is „bijna hallucinan­t”, zegt Devenyns. In een van de ruimtes zou het hout volledig verrot zijn en een stuk van het plafond ingestort. Er is waterschad­e, en er lopen ratten. Door schimmel worden niet alleen bewijsstuk­ken aangetast, maar zijn bepaalde plekken nu ook enkel toegankeli­jk met speciale kleding.

Eerder dit jaar trok de hoogste rechter van België aan de bel omdat hij zich zorgen maakte over de hoeveelhei­d explosief materiaal in de kelders. De rechtbank heeft flink meer munitie en wapens liggen dan de bedoeling is, maar daarvoor zijn geen extra veiligheid­smaatregel­en genomen, zei hoogste rechter Jean de Codt toen. Milieuverg­unningen ontbreken al jaren, net als cameratoez­icht, sprinklers en brandweren­de deuren. Bovendien zijn de sloten te forceren.

Toch verandert er weinig. De verantwoor­delijken zeggen aan de bel te hebben getrokken bij de minister, de federale overheidsd­ienst Justitie en de eigenaar van het gebouw. Er is vergaderd, maar „concrete oplossinge­n komen er niet op korte termijn”, aldus Devenyns.

Verwijderd­e explosieve­n

In juni zijn wat explosieve­n verwijderd en vernietigd, maar dat stelt volgens Devenyns „niks voor in vergelijki­ng met de instroom”. Er wordt al langer gesproken over een andere opslagplaa­ts, maar daar is nog geen beslissing over genomen. „Dit is een noodkreet”, zegt de persrechte­r. „We willen niet overdrijve­n of klagen, maar de ernst van de situatie moet wel ingezien worden. We kunnen toch niet wachten tot zich een arbeidsong­eval voordoet?” Ze hoopt dat de sluiting van korte duur zal zijn. Als de oplossing maar niet zo lang op zich laat wachten als de uiterlijke restaurati­e. De steigers zullen volgens het laatste nieuws niet voor 2028 verdwenen zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands