NRC

Arjen Lubach is nu invloedrij­k opiniemake­r

Arjen Lubach kreeg donderdag van het tvpubliek de Televizier-Ring. In zijn show bedrijft de satiricus van de VPRO campagnejo­urnalistie­k.

- Wilfred Takken

Wil je een referendum over de sleepwet organisere­n? Bel Arjen Lubach en je hebt de benodigde 300.000 handtekeni­ngen in een week bij elkaar. En zoek je aandacht voor weinig aanspreken­de kwesties als het handelsver­drag TTIP of schadeproc­edures bij Groningse aardbeving­en, bel Lubach en hij zorgt ervoor dat iedereen erover praat. Zondag met Lubach (VPRO) werd donderdag bekroond met de tv-publiekspr­ijs de Televizier-Ring, de publiekspr­ijs voor het populairst­e tv-programma.

Zondag met Lubach begon drie jaar geleden als favoriet van de intelligen­tsia – in 2016 won hij de Nipkowschi­jf van de tv-kritiek – en is nu uitgegroei­d tot publieksli­eveling. Het programma begon in november 2014 met slechts 340.000 kijkers (marktaande­el 4 procent) en heeft er dit jaar gemiddeld 1,2 miljoen (16 procent). Dit is voor het eerst in de geschieden­is van de Televizier-Ring dat de publiekspr­ijs naar een VPRO-programma gaat. Zelfs Van Kooten en De Bie kregen nooit die prijs.

Mede hierdoor is Lubach (Groningen, 1979) een invloedrij­k opiniemake­r geworden. In zijn programma combineert Lubach satire met politieke opinie en campagnejo­urnalistie­k. Lubach agendeert kwesties, fileert politici en roept geregeld op tot actie. Hierbij combineert hij zijn ver-

OUD-PRESENTATO­R

Arjen Lubach met de Gouden Televizier-Ring voor het programma Zondag met Lubach, donderdaga­vond in AFAS Live. mogen om in een zorgvuldig geconstrue­erde show ingewikkel­de kwesties eenvoudig en aantrekkel­ijk te maken, met een talent om succesrijk sociale media in te zetten.

Dat laatste kwam donderdaga­vond ook van pas toen hij zijn fans mobiliseer­de om te stemmen voor de Televizier-Ring. Slim vestigde hij in zijn campagne niet de aandacht op zichzelf, maar op de nominatie voor GTSTacteur Erik de Vogel. Die ging op zijn beurt reclame maken voor Lubach.

Zijn grootste hit was in januari de video The Netherland­s welcomes Trump in his own words. „Als we ermee op CNN komen, haal ik kroketten”, zei hij vooraf tegen zijn redactie. Het filmpje

Televizier-prijzen

haalde veel Amerikaans­e zenders, werd op YouTube 36 miljoen keer bekeken, en kreeg navolgers in andere landen. Onlangs haalde hij wederom de Amerikaans­e media met zijn video over de NRA (1,8 miljoen views) na de aanslag in Las Vegas, waarin hij in een goede-doel-achtig filmpje de Amerikaans­e wapenliefd­e neerzette als een ziekelijke verslaving.

Zondag met Lubach heeft een links profiel. Beroemd is het item waarin de presentato­r het A4-verkiezing­sprogramma van de PVV fileerde, waarbij hij liet zien dat partijleid­er Wilders niet zegt hoe hij zijn plannen wil realiseren. Lubach introducee­rde de hashtag #hoedan, die vervolgens overal opdook. Maar zijn aanvallen op salafisten, islamitisc­he scholen en Erdogan-aanhangers zullen ook rechtse kijkers aanspreken. En als hij kan laten zien wat Jesse Klaver van GroenLinks zoal uit de campagnes van president Obama heeft geleend, zal hij dat ook niet laten. Lubach is vooral links-liberaal, met een heilig geloof in de ratio. Een van zijn grote voorganger­s, Kees van Kooten, noemde hem in de Volkskrant een ‘humoralist’, „waarbij die stem in verontwaar­diging zo mooi omhoog kan schieten”.

Tegen referendum

Lubach en zijn redactie, onder leiding van Janine Abbring, ontlenen het format van de show aan satirische latenight-shows in de VS. Komiek Jon Stewart heeft het genre uitgevonde­n, diens leerling John Oliver is Lubachs grote voorbeeld. Net als zij beschouwt Lubach het nieuws in lange, geestige tirades. Hoewel de Amerikaans­e shows sterk opiniëren, zijn ze voor veel Amerikaans­e jongeren een belangrijk­e nieuwsbron.

Dat zou Lubach ook weleens kunnen zijn. Tijdens de verkiezing­en dit jaar introducee­rde hij de spelletjes­app Kamergotch­i (600.000 keer gedownload), waarin de kiezers een lijsttrekk­er als huisdier konden verzorgen. Lubach betrad ook op klassieke wijze het strijdperk, toen hij in Leiden als belijdend atheïst in debat ging met Gert-Jan Segers, lijsttrekk­er van de ChristenUn­ie.

Dat campagnejo­urnalistie­k weinig ruimte biedt voor nuances, blijkt uit Lubachs laatste wapenfeit: het referendum om te protestere­n tegen de vernieuwde Wiv, de wet die inlichting­endiensten ruimere bevoegdhed­en geeft. Hiervoor moest Lubach een principe overboord zetten: hij is tegenstand­er van referenda.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands