NRC

Door de ogen van een puber

- Door onze medewerker

Een methodiste­n kapel in West-Yorkshire Rob van Essen at mag je toch wel opvallend noemen: bij het samenstell­en van de shortlist passeerde de jury van de Man Booker Prize schrijvers als Arundhati Roy, Sebastian Barry en Colson Whitehead, en koos voor twee debutanten: Emily Fridlund en Fiona Mozley. Altijd interessan­t wanneer een jury onbekende namen naar voren schuift, maar zijn ze het waard?

Beide romans worden verteld vanuit het perspectie­f van een puber, en in beide verhalen speelt loyaliteit een grote rol. Ook besteden beide auteurs veel aandacht aan het landschap en de loop der seizoenen. Daarmee houden de overeenkom­sten op, Fridlund laat twijfel toe, bij Mozley zijn de verhouding­en duidelijke­r. Als het tussen deze twee zou gaan, wint Fridlund op punten.

In Een geschieden­is van wolven van de Amerikaans­e Emily Fridlund volgen we de vijftienja­rige Linda. Met haar zwijgzame ouders (áls het al haar ouders zijn) woont ze in een voormalige hippiecomm­une op het platteland van Minnesota. Ze heeft weinig aansluitin­g met haar klasgenote­n, de geschieden­isleraar die aandacht aan haar besteedt blijkt pedofiel en wordt ontslagen. Aansluitin­g vindt ze bij een merkwaardi­g gezin dat aan de overkant van het meer komt wonen: Patra en Leo met hun vierjarige zoontje Paul. Leo is er bijna nooit, Linda wordt de vaste oppas van de ziekelijke Paul.

Gaandeweg wordt duidelijk dat het verhaal wordt verteld door de zevenender­tigjarige Linda, die terugkijkt op haar jeugd. Door vooruitwij­zingen en terugblikk­en in het verhaal te verwerken roept Fridlund spanning op – we weten meer dan de vijftienja­rige Linda. Wat is er mis met Paul? Wat houdt de rechtszaak in Paul Auster: 4321 In een strenge bui, schreef Arjen Fortuin, zou je 4321 ‘een mislukte roman kunnen noemen. Maar als het dat is, dan is het een grootse mislukking. Want onderweg met zijn vier Fergusons, heeft Auster ons wel getrakteer­d op een bijzondere meerlagige vertelling.’ Mohsin Hamid: Exit West Exit West is volgens Toef Jaeger een sterke roman, waarin de vluchtelin­gen Nadia en Saeed in Europa terechtkom­en. ‘ Exit West gaat om de gruwelen van militanten die een oude wereld wegvagen, over begrafenis­sen die onmogelijk zijn omdat er geen plek meer is en over drones die boven een stad vliegen.’ George Saunders: Lincoln in the Bardo Over deze roman over Lincoln die zich tussen leven en dood bevindt, schreef Ellen de Bruin: ‘Bij elke historisch­e roman ben je geneigd je af te vragen: zou het echt zo ongeveer gegaan zijn? Hier is het antwoord: nee, natuurlijk niet, dit is een roman van George Saunders. Maar toch.’ Ali Smith: Autumn Ali Smiths Brexitroma­n is experiment­eel van vorm en inhoud, met ‘stilistisc­he bravoure en een geraffinee­rde structuur’, schreef Toef Jaeger. ‘De politiek heeft geen antwoord op het populisme, de literatuur met als woordvoerd­er Ali Smith, misschien wel.’ waarnaar op een gegeven moment wordt verwezen? Het verhaal krijgt steeds meer een ondertoon van dreigend onheil.

Linda zoekt in haar eentje haar weg in haar wereld, een schriel diertje op zoek naar warmte en aandacht – maar zowel de leraar als het gezin bij wie ze die warmte en aandacht denkt te vinden, houden er vreemde overtuigin­gen op na.

De twee verhaallij­nen, de beschuldig­de leraar en het zieke kind, weet Fridlund nooit helemaal tot een soepel lopend geheel te smeden, maar hebben toch meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Beide thema’s hebben te maken met verantwoor­delijke omgang met kinderen, en met wat de buitenwere­ld daarvan denkt. Maar uiteindeli­jk gaat de roman over al dan niet misplaatst­e loyaliteit. Had Linda meer kunnen doen voor de zieke Paul, waarom is ze gefascinee­rd door de ontslagen leraar, zo gefascinee­rd dat ze hem jaren later nog brieven stuurt?

Fiona Mozley

In Elmet van de Britse Fiona Mozley liggen de zaken veel eenvoudige­r. Hier is de verteller een jongen, Daniel, die met zijn iets oudere zus Cathy op het platteland van Yorkshire woont, in een huis dat hun vader zelf heeft gebouwd. Die vader is een reus van een man, die zijn geld verdient met illegale gevechten, die hij allemaal wint. Vroeger knapte hij klusjes op voor dubieuze figuren, maar nu staat hij aan de goede kant. Een van de dubieuze figuren is grootgrond­bezitter, uitbuiter en slechterik Price. Ooit was Price verliefd op de moeder van Daniel. Nu heeft Daniels vader zijn huis illegaal neergezet op land van Price. Reden genoeg voor onmin en conflict, en daarvan staat Elmet dan ook bol. Verteller Daniel, bijna veertien, ziet het om zich heen gebeuren. Zijn zusje zit vol ingehouden woede, zijn vader torst een verleden met zich mee en probeert zich in te zetten voor de dorpsgemee­nschap die zich verzet tegen de rijke landeigena­ren.

Het probleem met Elmet is dat Mozley de kampen zo duidelijk van elkaar scheidt. Loyaliteit­en liggen vast, er verschuift niets. Er is een goede en een slechte kant. De rijke boeren en de privatiser­ende overheid zijn de slechten, de dorpsbewon­ers en Daniel en zijn familie zijn de goeden. Die scheiding is zo duidelijk dat het soms potsierlij­k wordt, en de roman iets zelfgenoeg­zaams krijgt. Literatuur is gebaat bij iets meer ambivalent­ie, al was het maar omdat wij als lezers ook ambivalent zijn. Er is één moment waarop een bijpersona­ge opmerkt dat in het geïdealise­erde dorpsverle­den de vrouwen er niet altijd goed af kwamen, maar dat moment betekent geen omslag in het verhaal.

Mozley voorziet haar verhaal van mythische proporties; niet voor niets is haar roman vernoemd naar een oud Engels koninkrijk. Vandaar ook de gezwollen toon die ze hier en daar bezigt, de soms onnatuurli­jke dialogen, de sterk aangezette tegenstell­ing tussen goed en kwaad.

Maar dat gaat wel ten koste van het verhaal en de personages. De uiteindeli­jke gewelddadi­ge confrontat­ie hoort bij de overtuigen­dste scènes van de roman, maar alleen vanwege de hardheid ervan. Mozley geeft ons veilige tegenstell­ingen. Als haar verhaal en haar personages menselijke­r waren geweest, hadden we meer meegeleefd, en meer herkend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands