NRC

De mens achter de moord

- Door

Jonathan Groff als FBI-agent Holden Ford in de duistere dramaserie Mindhunter Mindhunter Met Jonathan Groff, Holt McCallany en Anna Torv. Twee van tien afl. waren beschikbaa­r voor pers. Deze vrijdag op Netflix. 4 *# In de gruwelijke, stijlvol vormgegeve­n Netflixser­ie kruipen twee FBI-agenten in de jaren zeventig in de psyche van seriemoord­enaars.

SERIE

Thijs Schrik dmund ‘Ed’ Kemper, ook wel bekend als The Co-Ed Killer, ziet het ombrengen van mensen als een roeping. En hij wil eigenlijk wel een beetje erkenning. „Het is niet makkelijk om mensen af te slachten, het is hard werken. Zowel fysiek als mentaal. Ik denk niet dat mensen zich dat realiseren.”

Kemper, die nog veel meer gruwelijke dingen deed met zijn slachtoffe­rs, praat in een gedenkwaar­dig scène uit de nieuwe Amerikaans­e dramaserie Mindhunter met een FBI-agent die in zijn hoofd probeert te komen. Maar speelt de seriemoord­enaar een spelletje met de agent? Of is het andersom? Die dynamiek staat centraal in deze serie, mede ontwikkeld door topregisse­ur David Fincher, die na House of Cards voor de tweede keer aan de wieg staat van een grote Netflix-productie.

Het op feiten gebaseerde verhaal draait om twee FBI-agenten die eind jaren zeventig baanbreken­de onderzoek doen naar seriemoord­enaars. De jonge Holden Ford (Jonathan Groff) en oude rot Bill Tench (Holt McCallany) proberen de denk- en gedragspat­ronen van deze moordenaar­s te doorgronde­n door ze uitgebreid te interviewe­n. De kennis die ze opdoen willen ze gebruiken bij lopende zaken.

De twee zijn gebaseerd op de bestaande agenten John Douglas en Robert Ressler. Ze hebben wel andere namen gekregen, wat doet vermoeden dat veel zaken sterk gedramatis­eerd zijn.

Fincher regisseerd­e in 2013 de eerste twee aflevering­en van House of Cards. Zijn rol werd daarna beperkt en na vijf seizoenen is de politieke dramaserie op zijn retour en qua popularite­it ingehaald door series als Narcos en Stranger Things. Daarnaast weet het personage Frank Underwood niet echt meer te choqueren in een tijd waarin er zoveel onvoorspel­bare dingen gebeuren in het echte Witte Huis.

Vertrouwd terrein

Dat choqueren lukt Fincher in Mindhunter wel; de serie heeft geen moeite met het beschrijve­n en tonen van gruwelijke taferelen. Ook nu regisseerd­e hij weer de eerste twee aflevering­en, terwijl schrijver en producer Joe Penhall het geheel verder runt (Netflix maakte vooraf alleen deze eerst twee aflevering­en beschikbaa­r voor de pers). Mindhunter zit meer in Finchers straatje dan House of Cards, hij keert terug naar vertrouwd terrein: zijn doorbraakf­ilm Se7en (1995) en Zodiac (2007) gaan eveneens over seriemoord­enaars.

De serie begint in 1977, als Ford werkt als gijzelings­onderhande­laar en leraar op de trainingsa­cademie van de FBI. Er wordt meteen een goed tijdsbeeld neergezet: seriemoord­enaar Charles Manson zit nog in het collectiev­e geheugen, de oorlog in Vietnam en het Watergates­chandaal zijn nog verse wonden.

Het vakmanscha­p spat verder van het scherm. Alles wordt stijlvol in beeld gebracht en de soundtrack is indrukwekk­end, al verdient de inzet van Psycho Killer van Talking Heads niet meteen de originalit­eitsprijs. In de eerste aflevering zijn sommige dialogen wat houterig. Als de twee FBI-mannen gaan samenwerke­n in de tweede aflevering komt alles op gang. Ford gaat eerst solo in gesprek met Kemper, een grote, intelligen­te man, die naast studentes ook zijn moeder vermoordde. Hij beschrijft zijn daden verraderli­jk ontspannen, wat zijn scènes veel onderhuids­e spanning meegeeft.

Ondanks de heftige materie krijgt Mindhunter de toon van een buddy copfilm, waarin twee botsende agenten elkaar vinden in de strijd tegen hun leidinggev­enden. Zo begint Fincher op een effectieve manier een potentiële nieuwe hit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands