NRC

Fletse uitvoering van taalvuurwe­rk

-

Vastgoed BV, door KemnaSenf. Gezien 9/10, DeLaMar, Amsterdam. Tournee t/m 11/2. Inl: kemnasenf.nl 2 *#

1992, 25 jaar geleden, speelde Toneelgroe­p Amsterdam een brisante uitvoering van Vastgoed B.V.. Regisseur Johan Doesburg zweepte zijn superieure cast op tot knallende optredens, onder wie een furieuze Pierre Bokma, opperschle­miel Kees Hulst en een ontketende Hajo Bruins. Die voorstelli­ng deed niet onder voor de film die datzelfde jaar uitkwam, onder de originele titel Glengarry Glen Ross, met grote acteurs als Al Pacino en Jack Lemmon, en die voor een Oscar werd genomineer­d.

Nu is het stuk van David Mamet opnieuw te zien als een KemnaSenf-productie en weer in een (herziene) vertaling van Marcel Otten. Maar daarbij blijkt dat de tragische en bijtende tekst van Mamet, ondanks de flonkerend­e bewerking door Otten, ook een fletse bedoening kan opleveren.

Regisseur Job Gosschalk weet geen ritme te krijgen in de gesprekken van de praatgrage verkopers, die met elkaar wedijveren voor een goede plek op ‘het bord’. Dat bord is de ranglijst van beste verkopers en de doem die hen boven het hoofd hangt is dat de mannen die onder- aan staan, worden ontslagen. Dus doen ze alles om aan informatie te komen over goede kavels die ze kunnen verhandele­n.

Die mannen moeten blufpokera­ars zijn, charmante klootzakje­s, die vloeken en tieren of slijmen en likken als het moet. Maar Frederik Brom blijft ongevaarli­jk in zijn rol van Keska, op papier de grootste schoft. Tegenover hem staat de uitgerange­erde Rappanje, die onderaan het bord bungelt en wanhopig is. Alles aan deze voormalige sterverkop­er is tragisch, maar Huub Stapel maakt hem op zijn best aandoenlij­k. De enige bij wie je, verrassend genoeg, soms gelooft dat hij zijn rattige tekst ook meent, is Jörgen Raymann.

Door de matheid en door het gebrek aan chemie tussen de acteurs doet ook het plotje van Mamet opeens dun aan. Terwijl dat zou moeten verdwijnen onder het virtuoze taalvuurwe­rk van Otten, die in een eindeloze reeks varianten op scheldwoor­den de mannen elkaar onder meer laat uitmaken voor ‘zeekreeft’, ‘pak Brinta’, ‘bedplasser’ en ‘lekke dakgoot’. Ron Rijghard

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands