NRC

Dietrich en Piaf delen het bed

-

In bed met Dietrich en Piaf door De Nel. Gezien: 9/10 in Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 30/12. Inl: inbedmetdi­etrichenpi­af.nl 4 *#

de iconische zangeresse­n Marlene Dietrich en Edith Piaf ooit een heftig liefdesavo­ntuur hebben beleefd, weet niemand. Ze waren bevriend, meer is nooit bekend geworden. Maar er hebben wel degelijk geruchten over zo’n liaison de ronde gedaan – en die blijken zich uitstekend te lenen voor het spelen van een fictief samenzijn, waarin een aantal fragmenten uit hun repertoire als muzikale lijn fungeert.

In bed met Dietrich en Piaf werd, op initatief van de musicalact­rices Frédérique Sluyterman van Loo en Irene Kuiper, geschreven en geregissee­rd door Daniël Cohen. Hij speelt een fijnzinnig spel met ware gebeurteni­ssen uit beider levens en twistgespr­ekken waarin hun artistieke opvattinge­n hevig uiteenlope­n. Terwijl uit een opmerking van Dietrich blijkt dat ze ook over de lijfelijke liefde verschille­nd denken: „Ik hield altijd m’n kop erbij. Jij werd altijd meteen verliefd.”

Sluyterman van Loo speelt de Dietrichro­l koel en afstandeli­jk, zoals we de diva denken te kennen. Irene Kuiper is een felbewogen Piaf. Maar alle twee laten ze soms ook een andere kant van zichzelf zien, zodat hun optreden niet in eendimensi­onale imitaties blijft steken.

Op piano en accordeon worden ze expressief begeleid door Ger Otte, die tevens allerlei mannenroll­etjes voor zijn rekening neemt – beurteling­s teder en lachwekken­d.

Zo is In bed met Dietrich en Piaf een fijnzinnig mozaïek over twee vrouwen die veel geheimen met zich meedroegen. Henk van Gelder

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands