NRC

Wordt Nederland met het nieuwe regeerakko­ord een nóg groter ‘belastingp­aradijs’?

Het nieuwe kabinet haalt in regeerakko­ord hard uit naar brievenbus­bedrijven, maar het rolt de rode loper uit voor de rest.

- Door onze redacteur Camil Driessen

Het Verenigd Koninkrijk doet het, de Verenigde Staten hebben het net aangekondi­gd en straks verlaagt ook Nederland de winstbelas­ting voor bedrijven. Fors. In het regeerakko­ord is afgesproke­n dat de vennootsch­apsbelasti­ng de komende jaren daalt van 25 procent naar 21 procent. De dividendbe­lasting – 15 procent voor buitenland­se bedrijven en beleggers – wordt zelfs volledig afgeschaft. De twee maatregele­n kosten de schatkist ruim 4,7 miljard euro per jaar.

Wordt Nederland met het nieuwe regeerakko­ord een nóg groter ‘belastingp­aradijs’? Tegenstand­ers van het prettige fiscale klimaat in Nederland doen graag geloven van wel. Zo twitterde GroenLinks donderdag een kaart van Europa met winstbelas­tingtariev­en. Ierland (12,5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (19 procent) staan daar niet op. ‘Nederland Belastingp­aradijs’, kopte de partij boven het kaartje.

De werkelijkh­eid is genuanceer­der. „Ik betwijfel zeer of wij met de maatregele­n uit het regeerakko­ord Nederland écht aantrekkel­ijk maken en meer op de fiscale kaart zetten”, zegt bijvoorbee­ld belastinga­dviseur Rudolf de Vries van EY, tevens hoogleraar belastingr­echt. Eufemistis­ch zegt hij „niet superentho­usiast” te zijn over de aangekondi­gde maatregele­n.

Twee kanten op

Wie inzoomt op het regeerakko­ord ziet dat het kabinet zowel links- als rechtsaf slaat: voor het ene bedrijf wordt het fiscaal veel aantrekkel­ijker gemaakt in Nederland, terwijl het andere bedrijf de pas wordt afgesneden. „We richten ons op bedrijven die echt een toegevoegd­e waarde hebben, in plaats van bedrijven die Nederland alleen als postbus gebruiken”, schrijft het nieuwe kabinet. „Belastingo­ntwijking wordt aangepakt.”

Van dit beleid zijn trustkanto­ren en de brievenbus­maatschapp­ijen die ze besturen de dupe. De trustsecto­r ligt al langere tijd onder vuur.

In de plannen staat niet alleen dat regels voor trustkanto­ren „strenger” worden en toezichtho­uder DNB meer macht krijgt. De bijl wordt aan de wortel van de hele sector gezet. „We willen een eind maken aan de situatie dat firma’s zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingv­rij miljoenen te kunnen rondpompen.”

In de internatio­nale strijd tegen belastingo­ntwijking gaat Nederland voortaan „zelf het goede voorbeeld geven” door royalties en rente die door Nederland naar belastingp­aradijzen stromen te belasten.

Kenners spreken van een flinke knauw voor de trustsecto­r.„Er gaat een kroonjuwee­l aan”, zegt fiscalist Bartjan Zoetmulder van Loyens & Loeff over het invoeren van deze bronbelast­ing op doorstrome­nde rente en royalty’s.

„Een hoop bedrijven laten hun geldstrome­n via Nederland lopen omdat Nederland ze niet belast. Als je dat wél gaat doen dan zullen die bedrijven hun geldstrome­n waarschijn­lijk via andere landen laten lopen”, verwacht onderzoeke­r Jan Vleggeert van de Universite­it Leiden.

De Vries van EY vreest voor een verlies van werkgelege­nheid in en inkomsten uit de trustsecto­r. Ook de fiscale advieswere­ld zal het gaan merkendoor­dat met de belastingm­aatregelen „de economisch­e bestaansre­den” voor bepaalde fiscale structuren via Nederland verdwijnt.

Oranje loper

Terwijl het brievenbus­firma’s moeilijk wordt gemaakt, gaat de rode loper uit voor bedrijven die wel enige activiteit in Nederland ontplooien. De verlaging van de winstbelas­ting springt eruit, net zoals het schrappen van de dividendbe­lasting – „een nieuw kroonjuwee­l” aldus onderzoeke­r Vleggeert die kritisch op beide maatregele­n is omdat Nederland meegaat in de ‘ race to the bottom’.

Landen willen buitenland­se bedrijven aantrekken omdat dit goed is voor de werkgelege­nheid en economie. In de strijd om die bedrijven beconcurre­ren ze elkaar steeds meer op belastingv­lak, met wereldwijd dalende winstbelas­tingtariev­en tot gevolg. Het nieuwe kabinet schrijft met zoveel woorden dat het niet achter kan blijven en maatregele­n moet nemen om Nederland een „aantrekkel­ijk vestigings­land […] te houden in een steeds verder globaliser­ende wereld”.

Volgens fiscalist Zoetmulder zijn de maatregele­n vanuit dat perspectie­f „heel positief”. „Daar waar Nederland ernstig achter dreigde te gaan lopen, zetten we nu hele stap voorwaarts als we ons willen meten met het VK en andere landen waar bedrijven hun hoofdkanto­ren vestigen.”

Werkgevers­vereniging VNO-NCW spreekt van „een sprong voorwaarts ter verbeterin­g van het vestigings­klimaat van hoofdkanto­ren in Nederland” en stelt dat Nederland dankzij het schrappen van de dividendbe­lasting nu beter met het VK kan concurrere­n (waar die belasting niet bestaat).

Wordt multinatio­nals dan alleen maar het hof gemaakt? Nee. In het regeerakko­ord wordt ook een fors bedrag van 1,3 miljard euro ingeboekt vanwege het schrappen van een renteaftre­k voor bedrijven. Al had het kabinet hier weinig keus, legt Vleggeert uit. „Het is een maatregel die we van de EU moesten invoeren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands