NRC

ABN Amro gaat weer risicovoll­e leningen verstrekke­n

-

Voor het eerst sinds de nationalis­atie van ABN Amro in 2008 gaat de bank weer op grote schaal ‘hefboomlen­ingen’ verstrekke­n in het buitenland. Dat meldt Het Financieel­e Dagblad vrijdag. Hefboomlen­ingen zijn risicovoll­e leningen die gebruikt worden om bedrijven te kopen. De bank heeft een team aangesteld om vooral in de VS en Azië de markt te betreden voor dit soort leningen.

Hefboomlen­ingen worden vooral ingezet door private equityfond­sen. Een fonds kan met zo’n hefboomlen­ing een bedrijf kopen met grotendeel­s vreemd vermogen. De schuld wordt op de balans van het overgenome­n bedrijf geplaatst. Bij een hefboomlen­ing loopt de schuld tegenwoord­ig al gauw op tot vijf- à zesmaal de brutowinst van het bedrijf (ebitda).

Hefboomlen­ingen kregen een slechte naam door de financiële crisis. Door de hoge schuldenla­st kwamen overgenome­n bedrijven, en een aantal private equity-fondsen in de problemen. Ook ABN Amro perkte de verstrekki­ng in.

Sinds een paar jaar worden de hefboomlen­ingen echter weer gestaag populairde­r, zowel in Europa als in de VS. Hefboomlen­ingen zijn voor banken lucratieve leningen. De Financial Times meldde donderdag dat er dit jaar al voor 85 miljard euro aan hefboomlen­ingen is verstrekt. Dat is het hoogste bedrag sinds 2007. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands