NRC

Dijsselblo­em wordt tijdelijk adviseur noodfonds ESM

-

Demissiona­ir minister van Financiën Jeroen Dijsselblo­em (PvdA) gaat na zijn vertrek uit de Nederlands­e politiek aan de slag als adviseur bij het Europese noodfonds ESM. Hij komt dan ook bij het ESM op de loonlijst. Zo behoudt hij de „logistieke en praktische ondersteun­ing” die nodig is om zijn taken als voorzitter van de Eurogroep te kunnen vervullen, legt zijn woordvoerd­er uit.

De Eurogroep besloot maandag dat Dijsselblo­em zijn termijn als voorzitter, die half januari afloopt, mag uitdienen. Voor die functie ontvangt hij echter geen vergoeding. Later deze maand verlaat de demissiona­ir minister de Nederlands­e politiek. Hij zal geen ge- bruik maken van een wachtgeldr­egeling, meldt een woordvoerd­er.

Toch krijgt Dijsselblo­em de adviseursf­unctie niet alleen vanwege een kantoor en het salaris, meldt zijn woordvoerd­er. „Op dit moment speelt de discussie over de toekomst van het ESM volop, daar ging het de vorige Eurogroep-vergaderin­g ook over. In dat debat gaat Dijsselblo­em in zijn functie als adviseur straks ook een rol spelen.” Lang zal de Nederlands­e politicus die rol overigens niet uitoefenen. In een verklaring laat directeur van het noodfonds Klaus Regling weten dat Dijsselblo­em adviseur blijft tot het einde van zijn termijn als voorzitter van de Eurogroep op 13 januari volgend jaar. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands