NRC

Na 5 jaar bevrijd in Pakistan – met gezinsuitb­reiding

Het Canadees-Amerikaans­e, reizende stel werd in 2012 ontvoerd en vastgehoud­en door een aan de Talibaan gelinkte terreurgro­ep.

- Door een onzer redacteure­n

Vijf jaar nadat ze in AMSTERDAM. Pakistan zijn ontvoerd, is een westerse familie bevrijd uit handen van een aan de Talibaan gelinkte terreurgro­ep. Het gezin, een Amerikaans­e vrouw, haar Canadese man en hun drie kinderen, zijn woensdag gered en keren snel terug naar huis, aldus de Amerikaans­e autoriteit­en.

Hoewel Pakistan de namen van de gegijzelde­n niet bekendmaak­te, gaat het volgens Amerikaans­e functionar­issen om Joshua Boyle, Caitlan Coleman en hun kinderen. Het stel maakte in de zomer van 2012 een rondreis door Rusland, Kazachstan, Tadzjikist­an, Kirgizië en Afghanista­n. De laatste keer dat het koppel contact had met het thuisfront was op 8 oktober 2012. Toen vertelde Coleman haar ouders dat ze in een onveilig deel van Afghanista­n verbleven.

Kort daarna vielen ze vermoedeli­jk in handen van het zogeheten Haqqani-netwerk, dat banden heeft met de Talibaan. Coleman was op dat moment zwanger en beviel niet veel later. In 2013 verschenen twee video’s van het koppel online waarin ze de Amerikaans­e overheid vragen om ze te bevrijden van de Talibaan. De jaren daarna blijft het lange tijd stil. De ouders van Coleman vertellen in 2016 in een interview aan het Amerikaans­e nieuwsmedi­um Circa News dat ze in november 2015 een brief ontvingen van hun dochter. Daarin staat dat het koppel hun tweede kind heeft verwelkomd. Het is niet bekend of ze toen ook al wisten dat er een derde kind op komst was. In het interview met Circa News richtte de vader van Coleman zich tot de Talibaan en vroeg hij om zijn dochter en schoonzoon vrij te laten.

„Als een man, vader en nu ook grootvader, vraag ik om genade te tonen en mijn dochter, haar man en onze prachtige kleinkinde­ren vrij te laten. Geef ze de kans om hun leven met ons voort te zetten”, schreef hij.

De doorbraak in de ontvoering­szaak kwam op 11 oktober. De Amerikaans­e inlichting­endiensten kregen informatie in handen waaruit bleek dat Coleman en haar gezin naar Pakistan waren gebracht.

De VS en Pakistan hebben vervolgens samengewer­kt om het gezin vrij te krijgen. „Vanaf vandaag zijn ze vrij”, zei Donald Trump in een verklaring. De Amerikaans­e president sprak over een positief moment in de relatie tussen de VS en Pakistan. „Ze hebben hard gewerkt aan deze zaak en ik geloof dat ze de Verenigde Staten weer gaan respectere­n.” Ook het Pakistaans­e leger reageerde positief op de samenwerki­ng met de Amerikanen.

 ??  ?? Een still uit een video die de Talibaan eind vorig jaar via sociale media verspreidd­e.
Een still uit een video die de Talibaan eind vorig jaar via sociale media verspreidd­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands