NRC

‘Meet bloeddruk regelmatig zelf na je veertigste’

- Jannetje Koelewijn

Vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekte­n zouden vanaf hun veertigste zelf regelmatig hun bloeddruk moeten meten. Dat zegt Angela Maas, hoogleraar vrouwencar­diologie in het Nijmeegse Radboudumc in een gesprek met NRC .

Ze doelt op vrouwen die tijdens een zwangersch­ap een hoge bloeddruk hebben gehad, of zwangersch­apsvergift­iging. En vrouwen die als meisje al migraine hadden en later moeilijk zwanger konden worden. Volgens Maas treedt bij hen „een snellere verouderin­g van de vaten” op. „Op hun vijftigste hebben ze meer verkalking en een hogere bloeddruk dan andere vrouwen van hun leeftijd.”

Die hogere bloeddruk is slecht voor de gezondheid en kan op den duur veel schade geven, maar wordt lang niet altijd onderkend door de huisarts. Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootscha­p zegt dat het risico op hart- en vaatziekte­n bij vrouwen jonger dan vijftig laag is. „Daarom vinden huisartsen het niet zinvol om bij hen standaard de bloeddruk te meten.” Het zou, zegt hij, kunnen leiden tot medicalise­ring van gezonde vrouwen en onnodige ongerusthe­id.

Ook Maas wil vrouwen niet op jonge leeftijd al het stempel hartpatiën­t geven. Haar idee is vrouwen zelf de regie te laten nemen. „Koop zo’n apparaat bij de apotheek en registreer je bloeddruk regelmatig zelf, zoals je ook regelmatig op de weegschaal staat. En ga naar de dokter als je rare waarden ziet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands