NRC

Burgemeest­ers: pas op voor criminele ondermijni­ng

Alle Brabantse en Zeeuwse partijen worden gewaarschu­wd dat de onderwerel­d ‘op alle mogelijke manieren’ de politiek probeert te beïnvloede­n.

- Bram Endedijk

De burgemeest­ers van Breda en Eindhoven hebben de afdelingsb­esturen en fractievoo­rzitters van alle Brabantse en Zeeuwse politieke partijen een brief geschreven om ze te waarschuwe­n voor criminele beïnvloedi­ng in de politiek. Lokale politici worden in aanloop van de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018 opgeroepen de politie of hun burgemeest­er in te schakelen als ze signalen ontvangen van criminele beïnvloedi­ng.

De brief wordt deze zaterdag bezorgd en is verstuurd namens de Taskforce Brabant Zeeland, een samenwerki­ng waarbij onder meer politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en Belastingd­ienst de strijd aangaan met ondermijne­nde criminalit­eit.

De burgemeest­ers stellen dat de onderwerel­d „op alle mogelijke manieren” een plek probeert te veroveren in de bovenwerel­d en noemen criminele beïnvloedi­ng „betonrot” voor de lokale democratie. „Het is een illusie dat dit aan uw gemeente voorbijgaa­t”, zo schrijven ze.

In augustus waarschuwd­e Emile Kolthoff, lector ondermijni­ng aan de hogeschool Avans, in NRC al voor criminele organisati­es die op raadszetel­s zouden azen. Kolthoff vindt de brief van de burgemeest­ers een goede stap. „De sleutel om criminele beïnvloedi­ng te voorkomen ligt bij politieke partijen. De selectie voor de kandidaten­lijst is het enige moment dat je bepaalde mensen uit de raad kunt houden.”

De Eindhovens­e burgemeest­er John Jorritsma, een van de onderteken­aars, vindt dat de lokale politiek kwetsbaar is. „Een steeds grotere groep mensen vindt de politiek niet meer interessan­t. Daardoor komt er op lijsten ruimte voor mensen met andere bedoelinge­n, bijvoorbee­ld criminelen die via de gemeentera­ad op zoek zijn naar een goede informatie­positie.”

Volgens Jorritsma zijn lokale politieke partijen „nog niet kritisch genoeg”. De burgemeest­er wil dat de brief daar veranderin­g in brengt. „Als het afdelingsb­estuur van een partij iemand op sollicitat­iegesprek krijgt, dan is het belangrijk om te letten op de intrinsiek­e motivatie. Als zo iemand zegt: ik stort wel wat in de partijkas, of ik druk voor jullie gratis de folders, dan moeten er al bellen gaan rinkelen. Dan kan zo iemand zomaar een hele andere bedoeling hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands