NRC

Nederland spil bij ‘humane zelfdoding’

Een Australisc­he ex-arts die nu in Nederland woont, is de centrale figuur bij ‘humane zelfdoding’ zonder tussenkoms­t van medici.

- Enzo van Steenberge­n

Nederland speelt een centrale rol in een wereldwijd netwerk dat mensen helpt bij het kopen van euthanatic­a en het gebruik daarvan voor ‘humane zelfdoding’. Dat blijkt uit onderzoek van NRC , dat de afgelopen maanden sprak met 23 bronnen en inzage kreeg in diverse documenten.

De Australisc­he euthanasie­goeroe Philip Nitschke (70) is de belangrijk­ste figuur in het netwerk. In zijn Pea- ceful Pill Handbook, dat tien jaar geleden voor het eerst verscheen, staan adressen waar dodelijke middelen kunnen worden aangeschaf­t en gedetaille­erde methoden om ‘humane zelfdoding’ te plegen. Hij werkt sinds twee jaar vanuit Nederland. Het handboek wordt gezet en gebonden in een Nederlands­e drukkerij; de Nederlands­e vertaling wordt vermoedeli­jk nog dit jaar gepublicee­rd.

Nitschke – hij voerde in 1996 als eerste arts ter wereld een legale euthanasie uit – reist vanuit zijn woonboot in Noord-Holland de wereld over om te controlere­n of ‘zijn’ leverancie­rs nog open zijn en betrouwbar­e middelen leveren. Hij claimt dat dankzij zijn boek „duizenden” mensen „op een humane manier” zijn overleden. Om hoeveel mensen het precies gaat, is onduidelij­k: dit soort sterfgeval­len wordt niet apart geregistre­erd.

Het gaat vooral om ouderen die in eigen land geen euthanasie kunnen krijgen omdat het wettelijk verboden is. Maar ook in Nederland, waar euthanasie sinds 2002 onder voorwaarde­n wettelijk kan, maken mensen gebruik van de informatie. Dit zijn mensen die van hun arts geen euthanasie krijgen of betrokkenh­eid van een arts bij hun levenseind­e principiee­l afwijzen. Uit een voorzichti­ge schatting in de meest recente evaluatie van de euthanasie­wet blijkt dat in 2015 ongeveer 280 mensen zelfdoding pleegden met medicatie die ze hebben opgespaard of in het buitenland hebben gekocht. Recentere cijfers zijn er niet.

Uit het onderzoek van NRC blijkt dat mensen die interesse hebben in ‘humane zelfdoding’ in ons land kunnen rekenen op een netwerk van ongeveer zestig ‘levenseind­ebegeleide­rs’. Zij raden hun cliënten het boek Uitweg aan van psychiater Boudewijn Chabot voor expliciete methoden om ‘humane zelfdoding’ te plegen en het Peaceful Pill Handbook voor adressen van euthanatic­a-leverancie­rs.

Deze week bleek uit het regeerakko­ord van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie dat voorlopig pas op de plaats wordt gemaakt met een ‘ Wet Voltooid Leven’, die D66 graag wil invoeren. Die wet moet het voor ouderen die niet ziek zijn maar hun leven voltooid achten mogelijk maken euthanasie te krijgen. Het nieuwe kabinet wil eerst een onderzoek doen naar de mensen die dit zouden willen. In het akkoord is geen aandacht over de ‘sluiproute’ naar euthanasie waarover NRC deze zaterdag schrijft: humane zelfdoding plegen zonder tussenkoms­t van een arts, met middelen die worden aangeschaf­t in het buitenland. Dodelijk drankje uit Peru Praten over zelfdoding kan bij de hulpen preventiel­ijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. 0900- 0113, www.113.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands