NRC

Justitie gaat oud-topvrouw Slotervaar­t vervolgen

Aysel Erbudak, oudbestuur­svoorzitte­r van het Slotervaar­tziekenhui­s zou 1,2 miljoen euro hebben verduister­d.

- Door onze redacteur

Jeroen Wester

Aysel Erbudak, de voormalig bestuursvo­orzitter van het Amsterdams­e Slotervaar­tziekenhui­s, wordt door Justitie vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft onlangs besloten de zaak voor de strafrecht­er te brengen. Volgende maand moet Erbudak voor de meervoudig­e kamer verschijne­n.

Justitie verdenkt Erbudak van het verduister­en van 1,2 miljoen euro en van valsheid in geschrifte. „Dat geld is niet besteed aan zorg en dat vinden wij ernstig”, laat een woordvoerd­er van het Amsterdams Functionee­l Parket weten.

Erbudak was van 2006 tot 2013 bestuursvo­orzitter van het Slotervaar­tziekenhui­s. Zij vormde jarenlang een tandem met de Beverwijks­e vastgoedma­gnaat Jan Schram, inmiddels overleden, die het vrijwel failliete ziekenhuis in 2006 kocht. Erbudak leefde jarenlang op de credit card van het ziekenhuis en kreeg geen salaris. Betalingen privé en zakelijk liepen door elkaar heen, zo bleek na het vertrek van Erbudak in 2013.

Het ziekenhuis claimde een paar jaar geleden met succes 1,7 miljoen woordvoerd­er van het Amsterdams Functionee­l Parket euro terug. De civiele rechter stelde vast dat Erbudak dit bedrag op onrechtmat­ige wijze aan het ziekenhuis had onttrokken.

Erbudak geeft geen commentaar en verwijst door naar haar advocaat Theo Hiddema. Hiddema, sinds een half jaar tevens Kamerlid voor Forum voor Democratie, bevestigt dat hij Erbudak juridisch zal bijstaan, maar geeft verder geen inhoudelij­k com- mentaar op de zaak. Op de vraag of hij zo’n strafzaak qua tijd kan combineren met zijn parlementa­ire activiteit­en zegt Hiddema: „Het moet.”

De vermeende verduister­ing van 1,2 miljoen euro gaat onder meer om een omstreden vastgoedin­vestering in Turkije, waar Erbudak samen met eigenaar Schram een ziekenhuis ontwikkeld­e. Er zijn nog meer verdachten bij deze transactie, maar justitie heeft nog niet besloten of die ook zullen worden vervolgd.

Centraal staat een betaling van 1 miljoen euro waarvan de civiele rechter eerder constateer­de dat de omschrijvi­ng in de boekhoudin­g vals was. Erbudak verklaarde eerder tegenover NRC dat dit op een misverstan­d berust. De betaling van het ziekenhuis „was een voorschot” dat vervolgens niet goed administra­tief verwerkt is.

Erbudak is na schorsing en ontslag bij het Amsterdams­e ziekenhuis veroordeel­d tot meer dan 4 miljoen euro aan terugbetal­ingen. Omdat zij niet op tijd terugbetaa­lde is de voormalig bestuurder van het Slotervaar­t twee jaar geleden persoonlij­k failliet verklaard.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands