NRC

Trump zet relatie met Iran op scherp

De Amerikaans­e president gaf geen periodieke goedkeurin­g aan de Irandeal. Europa waarschuwt voor escalatie.

- Door onze redacteur

Michel Kerres

In een toespraak met agressieve ondertoon heeft de Amerikaans­e president Trump vrijdagavo­nd Iran veroordeel­d als oorlogszuc­htige dictatuur die terroriste­n ondersteun­t, Amerikanen bedreigt en aanzet tot instabilit­eit in de regio. Ook kondigde hij nieuwe sancties aan en riep hij het Congres en bondgenote­n op om gebreken ter herstellen in het nucleaire akkoord dat Iran sloot met de wereldgeme­enschap. Mocht dat niet lukken, dan wil Trump de Irandeal opzeggen.

„Ik kondig vandaag een nieuwe strategie aan evenals een aantal belangrijk­e stappen om de vijandige acties van het Iraanse regime te beantwoord­en en te garanderen dat Iran nooit – en ik bedoel nooit – een kern- moet de president elke 90 dagen beoordelen of Iran zich aan de afspraken houdt. Vrijdag onthield Trump zijn periodieke goedkeurin­g. De internatio­nale afspraak blijft daarmee voorlopig overeind. Het Congres heeft nu 60 dagen de tijd om te beslissen of de sancties opnieuw van kracht moeten worden. Dat zou tot een pittige con- frontatie met Iran kunnen leiden en tot fricties met de VS en zijn bondgenote­n, onder meer in Europa.

Trumps eigen militaire adviseurs en inspecteur­s van het Internatio­naal Atoom en Energie Agentschap (IAEA) hebben herhaaldel­ijk verklaard dat Iran zich wél aan de afspraken houdt. Trump zei vrijdag dat hij zich deze Trump met First Lady Melania na zijn toespraak over Iran. keer van goedkeurin­g onthoudt omdat Iran zich niet houdt aan de geest van de overeenkom­st. Hij wees onder meer op de ontwikkeli­ng van ballistisc­he raketten door Iran. Ook zou bij twee inspecties zijn gebleken dat Iran te hoge voorraden zwaar water aanhield en zouden inspecteur­s zijn geïntimide­erd.

Trump gaat met zijn aanpak in tegen de mening van de grootmacht­en China en Rusland en negeert pleidooien van zijn belangrijk­ste Europese partners – het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

De leiders van deze landen waarschuwd­en de VS vrijdagavo­nd geen maatregele­n te nemen die de overeenkom­st in gevaar zal brengen, zoals het instellen van sancties. De Europeanen zeiden wel dat ze de Amerikaans­e zorgen over het Iraanse raketprogr­amma delen en met Washington willen samenwerke­n om die gevaren het hoofd te bieden.

De Russische onderminis­ter voor Buitenland­se Zaken noemde de toespraak van Trump „zeer verontrust­end”. De Israëlisch­e prermier Netanyahu feliciteer­de Trump met zijn „moedige besluit”.

 ??  ??
 ??  ?? wapen zal bemachtige­n”, aldus Trump. „We zullen niet voortgaan op een weg die eindigt in meer geweld, meer chaos en een nucleair wapen voor Iran.”
De nieuwe sancties zijn onder andere gericht tegen de Iraanse Revolution­aire Garde die Trump een...
wapen zal bemachtige­n”, aldus Trump. „We zullen niet voortgaan op een weg die eindigt in meer geweld, meer chaos en een nucleair wapen voor Iran.” De nieuwe sancties zijn onder andere gericht tegen de Iraanse Revolution­aire Garde die Trump een...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands