NRC

Hoelang kan die mooie harmonie duren?

Wat vinden lezers van het regeerakko­ord? Op een oproep van NRC kwamen 1.350 reacties binnen. Zij prijzen het compromis of laken het gebrek aan een uitgesprok­en visie.

- Kees Versteegh en Clara van de Wiel

Of het regeerakko­ord hem als VVD-kiezer bevalt? P. van Dijl (73) vindt het een „irrelevant­e vraag.” Natuurlijk zitten er zowel goede als slechte kanten aan. „Dit is juist waar het in een democratie over gaat: iedereen moet over onderdelen blij kunnen zijn, maar ook teleurgest­eld.” Een kwestie van geven en nemen, vindt Van Dijl, van elkaar dingen gunnen.

Ook de 34-jarige D66-stemmer Joost Gerrits wil bij het lezen van het akkoord geen typische D66-maatregele­n turven. „Het is een mooi gebalancee­rd geheel. Er zit voor iedere partij iets in. Spreken in verliezers of winnaars is kwalijk.”

Aangenaam verrast en overwegend positief – dat is de strekking van veel reacties op het lezersonde­rzoek dat NRC deze week na de presentati­e van het regeerakko­ord hield. Via de NRC-site kregen Nederlande­rs acht vragen voorgelegd. Wat stemde optimistis­ch? Waarin waren kiezers teleurgest­eld? En wat deed dit akkoord met hun vertrouwen in de politiek? Binnen twee dagen reageerden ongeveer 1350 mensen.

Veel deelnemers, vooral van de toekomstig­e regeringsp­artijen, spre- ken van een ambitieus akkoord en roemen het klimaatbel­eid en de belastingh­ervorming. Zelfs sommige GroenLinks-kiezers hadden wel willen aanschuive­n. Johan van Omme (68) schrijft: „Oppositie voeren is gemakzucht­ig en lui. Kiezers hebben GroenLinks gestemd om invloed te hebben, niet om langs de kant te zitten mopperen”.

Veel deelnemers lijken vooral positief verrast dat het in onstabiele politieke tijden nog lukt met vier partijen een akkoord te sluiten. CDA-stemmer Dick van der Wolf (64, Utrecht) ziet er zelfs „een soort zakenkabin­et” in. Niet dat hij zich volledig in het akkoord kan vinden; zelf had hij bijvoorbee­ld graag meer geld voor defensie gezien. Maar: „Water bij de wijn doen is politiek. Alhoewel ik zelf altijd wijn drink zonder dat ik dat verpest met water.” VVD-stemmer V. Drexhage uit Dordrecht: „In Nederland heersen uiteindeli­jk de middengroe­pen en dat is zo slecht nog niet.”

De inhoud van het regeerakko­ord is volgens velen een soort grabbelton. „Er is voor elk wat wils”, vat de Amsterdams­e VVD-stemmer Hiske Gerbrandy het samen. Veel genoemd worden de klimaatmaa­tregelen en de investerin­gen in onderwijs, maar ook de hervorming van het belastings­telsel en extra geld voor defensie.

‘Gitzwarte’ migratiepa­ssage

Bij zoveel opluchting over het „evenwichti­ge” akkoord zou je de zorgen over diepgaande meningsver­schillen haast vergeten. Een visie in het akkoord die de polarisati­e kan overstijge­n, ontbreekt volgens velen. VVDstemmer P. de Wit laakt het akkoord als „een mengsel van vier smaken, iets van frambozen-, chocolade-, citroen- en haringijs. Niemand vindt het lekker, ook niet als de vier ijsverkope­rs blij vol blijven houden dat hún smaak onmiskenba­ar aanwezig is in de mix.” En hoe zit het met de houdbaarhe­id van het beleid op langere termijn? Niet alleen VVD-kiezers hebben kritiek op de extra uitgaven van het nieuwe kabinet in onzekere economisch­e en monetaire omstandigh­eden? Jochem Riesthuis (46) uit Zwolle, stemde PvdA en schrijft: „Er wordt op een gevaarlijk­e manier geld over de balk gesmeten. Je moet het dak repareren als de zon schijnt.” Niet alleen visie en degelijkhe­id worden gemist. Veel deelnemers zien ook verregaand­e inconsiste­ntie, en daarmee gebrek aan betrouwbaa­rheid. Meest genoemd voorbeeld is de aflosboete, die haaks staat op eerder overheidsb­eleid. „Dat op zichzelf kleine puntje van de ‘aflosboete’ tast werkelijk mijn vertrouwen in de politiek aan”, schrijft D66-stemmer Bas Linders. „Zoiets geeft een gevoel van onveilighe­id; dat je geen baas kunt zijn over je eigen financiële huishoudin­g.”

Er is meer kritiek die nu al het kersverse coalitieka­mp binnenslui­pt. D66’ers vallen over de „gitzwarte passage” over migratie waarop CDA en VVD aandrongen. ChristenUn­iestemmers treuren over het uitblijven van een verruiming van het kinderpard­on. „Belachelij­ke symboolpol­itiek (Wilhelmus) en stemmenjac­ht door Wildersach­tige sympathieë­n”, schrijft D66-stemmer R. Coutinho over CDA-punten. Over het ontbreken van eigen D66-thema’s – Europa, referenda – begint overigens maar een enkele D66er. Dat wetgeving over voltooid leven niet doorgaat, noemen relatief weinig D66’ers een probleem.

Zwaard van Damocles

Nog duidelijke­r onvrede is er bij kiezers van andere partijen. Het klimaatbel­eid gaat velen niet ver genoeg. Gevraagd of hun partij de klimaatpar­agraaf uit dit akkoord had kunnen onderteken­en, antwoordt een meerderhei­d van de GroenLinks­stemmers ontkennend.

Linkse kiezers keren zich verder tegen de verhoging van de btw en onvoldoend­e investerin­gen in wijkzorg en onderwijs. „Het verschil tussen arm en rijk loopt verder op. Vooral de verhoging van het lage btw-tarief treft de minima”, schrijft SPstemmer Wim Hoex. GroenLinks­stemmer Jan van den Berg uit Lelystad: „Wat een rot land dat de barmhartig­e samaritaan heeft uitgebanne­n.” CDA’ers die dit soort kritiek spuien, zijn in het lezersonde­rzoek nauwelijks te vinden.

Het traditione­el „linkse” sentiment tegen groeiende ongelijkhe­id leeft opvallend sterk onder PVVstemmer­s. Zij zijn het meest kritisch op het akkoord en in hun reacties spreekt vooral woede over deniveller­ing. Kritiek op immigratie­beleid of angst voor islamiseri­ng klinkt veel minder uit de PVV-reacties. Ze schrijven vooral: rijk wordt rijker, arm wordt armer. „De ouderen en minst draagkrach­tigen zullen voor de zoveelste maal het kind van de rekening worden. Hoe kun je als gepensione­erde blij worden als er hoogstwaar­schijnlijk een financieel zwaard van Damocles boven je hoofd hangt?” schrijft PVV-stemmer G.

‘Het meest groene aan het akkoord is misschien nog wel de licht nationalis­tische spruitjesl­ucht die ervan afdampt.’ F. Prins, Berlijn, GroenLinks (37) ‘Ik zie als student politicolo­gie kiezersbed­rog in onder andere het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit soort praktijken zijn hier niet aan de orde.’ Bob Schuitemak­er, Utrecht VVD, (19) ‘Financiële sector wordt niet aangepakt, en daarmee blijven de oorzaken van de crisis een blinde vlek voor deze coalitie.’ Wim Kuijt (60), SP, Utrecht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands