NRC

Regeerakko­ordIn het nieuws

-

men. Over het belastings­telsel en over de uitgaven van de overheid verlopen de gesprekken uiterst moeizaam.

Een hoofdrol is er voor de Kamerleden aan de fiscale zijtafel. Die hebben in de Stadhouder­skamer de bijnaam ‘de brillen’ gekregen. Niet omdat ze allemaal een bril dragen maar omdat het slimme rekenaars zijn. Al vanaf het begin van de formatie leveren de mannen het ene na het andere belastingi­dee aan. De eerste versie is nogal ruig: de fiscale kenners hebben tot schrik van de hoofdtafel wel heel veel verbouwd aan het belastings­telsel.

Het grootste probleem aan de formatieta­fel is de hypotheekr­enteaftrek. Rutte en Zijlstra staan alleen tegenover D66, CDA en ChristenUn­ie. Die willen dat de aftrek sneller wordt afgebouwd. Het CDA wil een ander belastings­telsel: met maar twee tarieven voor de inkomstenb­elasting in plaats van vier. Dan moet de renteaftre­k wel omlaag, anders neemt de inkomenson­gelijkheid teveel toe.

Bij de VVD lopen de gemoederen hoog op. Dit gaat te ver, zeggen ze. We moeten te veel bloeden. Rutte en Pechtold vallen tegen elkaar uit. Maar ook Zijlstra zit er stevig in. De liberalen proberen niet te vloeken, vanwege de christelij­ke onderhande­laars aan tafel. Dat lukt niet altijd. Zijlstra zegt dan corrigeren­d: „Gompie”.

Het is bijna Prinsjesda­g. De druk van buiten op de onderhande­lingen neemt toe. Kamervoorz­itter Arib ergert zich aan het gebrek aan transparan­tie. Het duurt maar en de onderhande­laars zwijgen in alle talen. Arib nodigt informateu­r Zalm uit op haar kamer en zegt: de Tweede Kamer wordt onvoldoend­e geïnformee­rd. Tja, antwoordt Zalm, ik vrees dat ik je niet kan helpen. Onderhande­len doe je nu eenmaal in beslotenhe­id. Uiteindeli­jk stuurt hij eind augustus een briefje naar de Tweede Kamer: hij acht het „niet aan- nemelijk” dat ze er vóór Prinsjesda­g uit zijn. Zalm heeft tijd gekocht.

Vanaf dat moment komt de informateu­r iedere week bij Arib langs voor een ‘voortgangs­gesprek’. Het zijn wat vreemde bijeenkoms­ten. Ze drinken koffie, het is gezellig. Maar veel informatie wordt er niet uitgewisse­ld: Zalm weigert iets te zeggen over de inhoud en de planning.

Op de hypotheekr­ente zitten de onderhande­lingen lange tijd volkomen vast. En dan, op vrijdag 8 september, zeggen Rutte en Zijlstra: we kunnen dit dragen. Maar alleen als tegelijker­tijd die andere belasting op het eigen huis, het eigenwonin­g forfait, daalt. ‘Terugsluiz­en’ naar huizenbezi­tters, noemen ze dat aan de formatieta­fel. De andere drie gaan akkoord. Net voor Prinsjesda­g zijn de onderhande­laars eindelijk klaar met de financiële plaat, na de laatste biechtstoe­lsessie bij Zalm. Wat krijgen we nou? De onderhande­laars van CDA, D66 en ChristenUn­ie zijn verbaasd als ze op 22 september de doorrekeni­ng van het CPB terugkrijg­en. Zalm heeft een lager tarief voor de vennootsch­apsbelasti­ng ingediend dan zij dachten, zien zij. Een streek van de VVD en Zalm? De andere onderhande­laars denken van niet. De informateu­r heeft de ruimte gekregen én genomen om een pakket in te dienen bij het CPB.

Zalms verrassing zorgt er wel voor dat in de laatste week van september opnieuw onenigheid ontstaat over geld. Weer staat de VVD alleen. Het regeerakko­ord loopt een week vertraging op. De discussies zijn zo stevig dat Carola Schouten op een gegeven moment tegen Rutte zegt: je loopt me alleen maar af te bek- ken. Ruttes houding slaat meteen om: hij slaat een arm om haar heen en geeft haar een zoen op de wang.

Dan resteert er nog één dossier: migratie. Al sinds eind juni onderhande­len VVD en CU over dat onderwerp. Als de twee uitersten eruit komen, zo is afspraak, dan accepteert de rest dat compromis. De EU-vluchtelin­gendeals en de opvang van uitgeproce­deerde asielzoeke­rs (‘bed bad brood’) blijken geen grote horde. Het kinderpard­on stellen ze uit tot in de laatste week. Bij de ChristenUn­ie blijven Segers en Kamerlid Joël Voordewind maar hopen dat het pardon kan worden uitgebreid, desnoods voor een kleine groep kinderen. VVD en CDA weigeren pertinent.

Het onderwerp gaat heen en weer tussen de hoofdtafel en de zijtafel voor migratie. Op maandagmid­dag 2 oktober, in de allerlaats­te fase van de onderhande­lingen, komt er eindelijk uitsluitse­l. Een aangeslage­n Segers ontvangt Voordewind op zijn werkkamer en brengt hem het slechte nieuws: er komt geen kinderpard­on. De troost komt later die week: Nederland zal in de komende vier jaar geen 500 maar 750 vluchtelin­gen per jaar opnemen via de VN. Het is een doekje voor het bloeden.

Het zit erop, het regeerakko­ord is klaar. Van de ambtelijke staf krijgen de onderhande­laars een mapje met foto’s uit de formatie. Hoogtepunt: het beeld van Halbe Zijlstra in vrijetijds­kleding, op de stoep van het Johan de Witthuis. Hij draagt een goedkoop ogend, beige jasje van het soort dat je vooral in Duitse jaren tachtig-Krimis als Derrick ziet. Pechtold giert het uit van het lachen bij het zien van de foto: „ Harry, hol schon mal den Wagen!”

6. Een moeilijk slot

Dit artikel kwam tot stand op basis van gesprekken met betrokkene­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands